22. 4. 2020, 13:25 | Vir: STA

Iz UKC Ljubljana ukradli zaščitno opremo

Nebojša Tejić/STA

Policijska uprava Ljubljana vodi predkazenski postopek in hišne preiskave zaradi suma tatvine zaščitne opreme Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot so za STA navedli na policijski upravi, sta dve osebi trenutno v pridržanju. Podrobnosti še ne razkrivajo. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je dogajanje obsodil.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so sredi aprila prejeli prijavo UKC Ljubljana zaradi suma kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme. "Na podlagi zbranih obvestil je bila od pristojnega tožilstva pridobljena odredba za hišno preiskavo pri dveh osumljenih osebah, ki sta trenutno v pridržanju. Predkazenski postopek in hišne preiskave trenutno še potekajo, zato vam več informacij ne moremo posredovati," so navedli.

Že pred tem je UKC na spletni strani objavil sporočilo, da so zaznali "odklone pri varovalni opremi" in se nemudoma povezali s Policijsko upravo Ljubljana in usklajeno spremljali dogajanje. Odrejena je bila izredna inventura zaščitne opreme.

"Kriminalisti so v zadnjih dneh v sodelovanju s službo za korporativno varnost UKC Ljubljana del aktivnosti že opravili v UKC Ljubljana. V UKC Ljubljana se zahvaljujemo policiji za odlično sodelovanje," so ob tem dodali v UKC.

Portal 24ur.com sicer poroča, da naj bi osumljenci kradli zaloge iz UKC in jih na različnih spletnih straneh prodajali naprej kupcem.

Izjava UKC Ljubljana

"Vodstvo UKC Ljubljana od prvega dne odločno podpira vse preiskovalne aktivnosti in ob obžalovanju, da je bila epidemija izkoriščena za okoriščanje posameznikov, verjame, da tovrstne aktivnosti ne bodo bistveno zaznamovale požrtvovalnega dela kolektiva UKC Ljubljana v času epidemije covida-19," so ob tem še zapisali na spletni strani UKC, v kateri je trenutno hospitaliziranih 34 bolnikov s covidom-19.

Poklukar je v današnji izjavi za novinarje dejal, da je zgodba, ki so ji skupaj prišli do dna, vredna obsodbe. Dodal je, da bo UKC "naredil vse, da zavaruje svoje zaposlene, svoj ugled in bolnike".

Sam sicer ni želel komentirati, ali so med osumljenimi tudi zaposleni v bolnišnici. Prav tako bo po njegovih besedah od ugotovitev preiskave odvisno, kakšne bodo sankcije za morebitne vpletene.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.