27. 2. 2022, 14:44 | Vir: STA

Iz Ukrajine je v sosednje države doslej zbežalo že 368.000 ljudi

profimedia

Število ukrajinskih beguncev v sosednjih državah se zaradi ruske invazije vztrajno povečuje. Iz Ukrajine je zbežalo že 368.000 ljudi, je danes sporočil komisariat Združenih narodov za begunce. Od četrtka do sobote opolnoči je na Madžarsko vstopilo že več kot 62.000 ljudi. V Romunijo je do zdaj zbežalo že 43.000 Ukrajincev, poroča britanski BBC.

"Trenutno število beguncev je 368.000 in še vedno narašča," je na Twitterju zapisal komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in dodal, da nova številka temelji na podatkih, ki so jih razkrili nacionalni organi.

Največ ljudi je iz Ukrajine pobegnilo na Poljsko. Samo v soboto so poljski mejni policisti zabeležili več kot 77.000 prihodov.

Po podatkih madžarske policije je čez madžarsko-ukrajinsko mejo na Madžarsko v četrtek vstopilo 19.978 ljudi, v petek 19.618 in v soboto 23.140, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Tudi število ljudi, ki so prestopili mejo iz Madžarske v Ukrajino, je bilo večje kot običajno, so dodali.

Večina ljudi, ki so iz Ukrajine vstopili na Madžarsko, so bili etnični Madžari z madžarskim državljanstvom ali so izpolnjevali pogoje za zakonito prebivanje na Madžarskem.

Madžarska je sicer od začetka rusko-ukrajinskega konflikta zabeležila deset prošenj za status begunca, so danes še sporočile pristojne madžarske službe.

Slovaški organi so sporočili, da je od sobote do danes zjutraj na treh mejnih prehodih z Ukrajino na Slovaško vstopilo približno 10.000 ljudi. To je skoraj desetkrat več, kot je običajno.

Nemčija bo od danes dalje ukrajinskim beguncem, ki bodo v državo potovali iz Poljske, omogočila brezplačno vožnjo z vlakom. Iz Poljske v Nemčijo trenutno vozi do šest vlakov dnevno, vendar se železniški prevoznik Deutsche Bahn v kratkem času pripravlja na povečanje zmogljivosti, so sporočili iz podjetja.

V Romuniji so se izkazali zelo gostoljuno. Na tisoče Romunov se je z avtomoili odpravilo na mejo in čakajo, da beguncem ponudijo prevoz in namestitev. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.