21. 2. 2020, 09:59 | Vir: STA

Iz Wuhana nova skupina Evropejcev, kitajski rokoborci pa v beograjski karanteni

profimedia

Iz kitajskega Wuhana, kjer se je prvič pojavil novi koronavirus, je v četrtek zvečer po srednjeevropskem času poletelo novo letalo z državljani članic Evropske unije. Na francoskem letalu je 28 Francozov in 36 državljanov drugih držav, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomatski vir.

V okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito je francosko letalo v četrtek na Kitajsko odpeljalo dodatnih 17 ton zaščitnega materiala za boj proti novemu koronavirusu. Zaščitna oprema, ki so jo zagotovile Francija, Estonija in Latvija, vključuje zaščitne maske, rokavice, zaščitne obleke in razkužilo.

V četrtek okoli 23. ure po srednjeevropskem času pa je to letalo zapustilo Wuhan in se napotilo proti Franciji. Letalo, na katerem je 64 državljanov EU, naj bi pristalo čez približno dve uri.

To je že tretje letalo, ki ga je Francija poslala v Wuhan. Francozi pa so se domov vrnili tudi z britanskim letalom. Doslej se je domov vse skupaj vrnilo okoli 300 francoskih državljanov. Te so namestili v 14-dnevno karanteno, v katero bodo morali tudi tisti, ki bodo prišli z današnjim letom. Za druge Evropejce bodo morale po pristanku poskrbeti njihove države.

  • Stanje na Kitajskem: V kitajski provinci Hubei je za novim koronavirusom umrlo še najmanj 115 ljudi, trije pa drugod na Kitajskem, s čimer se je število žrtev epidemije v tej državi povečalo na 2236, so sporočile tamkajšnje oblati. Veliko večino smrtnih primerov so zabeležili v glavnem mestu province Wuhan, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil.

Evakuacije s križarke

Medtem naj bi danes italijansko vojaško letalo iz japonske Jokohame odpeljalo državljane članic Evropske unije, ki so bili potniki križarke Diamond Princess in niso okuženi z novim koronavirusom. Po napovedih naj bi letalo poletelo popoldne, v Evropo pa prispelo v soboto. Med skoraj 60 potniki naj bi bila tudi dva slovenska državljana.

  • Najnovejša novica o evakuirancih s križarke: Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski rokoborci v Beogradu

Koronavirus je pomešal številne štrene tudi na športnem področju. Tako so se olimpijske kvalifikazije zaradi covid-19 prestavile iz Kitajske v Kirgizstan, kitajski rokoborci, ki si želijo nastopiti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, pa se na kvalifikacije pripravljajo v karanteni v Srbiji.

"Zdravstveno stanje športnikov so ocenili zdravniki specialisti na Kitajskem, preden so zapustili domovino in pripotovali na priprave v Srbijo. Ob pristanku v Beogradu so jih pregledali še srbski zdravniki," so v izjavi za javnost še zapisali pri UWW.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.