5. 5. 2023, 11:48 | Promocijska objava

Izbira otroškega avtosedeža: vse, kar morate vedeti od A do Ž

promocijska fotografija

Kot starš boste morali sprejeti pomembno odločitev glede izbire pravega avtosedeža za svojega otroka. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod novorojenčka ali pa se z večjim otrokom odpravljate na potovanje, zagotovite varnost svojega otroka s tem, da uporabljate avtosedež vedno in povsod, tudi na krajših vožnjah.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri avtosedeža?

Ko pride čas za nakup avtosedeža za otroka, starši posvečajo največ pozornosti varnosti. Vendar pa imajo avtosedeži za otroke še nekaj drugih meril, ki jih je pomembno upoštevati pri izbiri. V poplavi različnih modelov, velikostnih skupin, barv in posebnih lastnosti se pogosto ni enostavno odločiti. Najboljši sedež bo tisti, ki je primeren za velikost in težo otroka in je enostaven za namestitev otroka.

Pri izbiri avtosedeža za otroka je prva pomembna stvar velikost in skupina, v katero sodi sedež. Lupinice, ki so primerne za novorojenčke (skupina 0+), so le prva izbira, nato pa sledijo sedeži v skupinah 1, 2 in 3, ki se razlikujejo glede na velikost in starost otroka. Pomembno je tudi, da preverite, na kakšne načine lahko sedež pritrdite v vozilo. Vedno lahko sedež pritrdite s pomočjo varnostnih pasov, večina novejših vozil pa ima možnost pritrditve s sistemom Isofix. Pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca za pravilno namestitev in uporabo sedeža in ne pozabite, pred nakupom preverite, ali sedež izpolnjuje mednarodne varnostne standarde, ki so večinoma zabeleženi na nalepki na spodnji strani sedeža.

Je rabljen avtosedež dobra izbira?

Ko razmišljate o nakupu rabljenega avtosedeža za svojega otroka, se zavedajte, da takšna izbira ni vedno najboljša. Če je sedež že bil udeležen v prometni nesreči, ga ne smete več uporabljati, saj ne zagotavlja varnosti. Prav tako morate upoštevati, da materiali v starejših avtosedežih sčasoma izgubljajo svoje prvotne varnostne lastnosti. Poleg tega je nujno, da redno preverjate kakovost in namestitev avtosedeža. Preverite tudi, ali je vaš otrok sedež že prerasel in potrebuje večjega.