23. 1. 2018, 10:00 | Vir: STA

Izbruh filipinskega vulkana z domov pregnal skoraj 40.000 ljudi

profimedia

Zaradi izbruha filipinskega vulkana Mayon je moralo skoraj 40.000 ljudi zapustiti svoje domove. Ognjenik bruha lavo tudi do 700 metrov visoko, plini pa se dvigajo do tri kilometre nad kraterjem. Zaradi izbruha so zaprte šole v provinci Albay, odpovedanih pa je bilo več poletov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Filipinski inštitut za vulkanologijo in seizmologijo Phivolcs je sporočil, da so izbruhi lave trajali od tri do 30 minut. Domove je moralo zapustiti skoraj 40.000 ljudi. Po še enem večjem izbruhu pepela in lave v ponedeljek je Phivolcs zvišal stopnjo ogroženosti na četrto stopnjo, kar pomeni, da je možen nevaren izbruh.

Zaradi pepela, ki je pokril mesta in gozdove, je na območju zmanjšana vidljivost, zato so tam odpovedali polete. Guverner province Albay Al Francis Bicharda je zaradi izbruha odredil začasno zaprtje šol v provinci.

Zadnji izbruh 2463 metrov visokega vulkana s smrtnimi žrtvami se je zgodil maja 2013, ko je umrlo pet pohodnikov. Največji izbruh pa se je zgodil leta 1814. Takrat je umrlo več kot 1200 ljudi, mesto pa je bilo prekrito z vulkanskim blatom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.