A.B. | 2. 12. 2021, 08:10

Izjava Bojane Beović dvignila na noge slovensko javnost

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović z izjavo o participaciji za hospitalizacijo razburila slovensko javnost.

Daniel Novakovič/STA

Vodja posvetovalne skupine za cepljene Bojana Beović je gostovala v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 in s svojo izjavo sprožila buren plaz kritik. Slovenska javnost se je že odzvala in med drugim komentirala smiselnost plačevanja obveznega ter dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

''Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev.''

To so besede, ki jih je izjavila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in ki so, sodeč po odzivih slovenske javnosti, padle na vse prej kot rodovitna tla. 

''Le zakaj potem plačujemo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje?'', je le eno od kritičnih vprašanj, ki jih v tem trenutku postavljajo slovenski državljani in državljanke. Eden od komentatorjev pogovora je celo pripomnil: ''Takoj, ko to naredite za debele, voznike motornih koles in kolesarje ... '', nekdo drug pa navrgel: ''Pa kadilce!'' 

Beovićeva je zatrdila, da je precepljenost državljanov Republike Slovenije zaenkrat še vedno precej nizka ter poudarila: ''Tako da za zdaj ne moremo več pričakovati, da bi lahko s precepljenostjo epidemijo ustavili. Zato se po vsem svetu poudarjajo vsi drugi, t.i. nefarmakološki ukrepi.''

V Grčiji, denimo, se že uvajajo denarne kazni za necepljene nad 60 let. Bi lahko takšen scenarij doletel tudi Slovenijo? Po besedah vodje posvetovalne skupine za cepljene to ni izrecno izključeno: ''Na skupini se uradno o tem še nismo pogovarjali, dobivam pa številne pobude, da bi se v Sloveniji uvedlo nekaj podobnega kot drugod in mislim, da bomo to tudi obravnavali. Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je stvari potrebno postaviti na tehtnico.''

Cepivo ne deluje 100-odstotno

''Precepljenost slovenske starejše populacije je v Sloveniji velika, če jo primerjamo s slovensko mlajšo populacijo. Če pa jo primerjamo s precepljenostjo populacije v zahodnoevropskih državah, je pa nizka. Pri nas dosega okoli 80 odstotkov, v nekaterih državah je 99-, tudi 100-odstotna. Moramo namreč računati, da vseh teh 100 odstotkov cepljenih ni 100-odstotno zaščitenih, ker cepivo ne deluje 100-odstotno,'' je še dejala Beović o precepljenosti predvsem starejše populacije. 

Se bo status prebolevnikov podaljšal?

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje v Sloveniji je ravno tako dejala, da ne razume, zakaj se status prebolevnikov doslej še ni podaljšal. Slovenska stroka namreč poziva, naj se to zgodi čimprej. ''Meni še vedno ni jasno, zakaj se to ne zgodi, ker so ljudje, ki so preboleli, zagotovo zaščiteni devet mesecev, mogoče eno leto,'' je še dodala. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.