23. 9. 2020, 15:31

Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Henriette Fore o novem migracijskem paktu

profimedia

Pakt o migracijah in azilu, ki ga predlaga Evropska komisija, ponuja edinstveno priložnost za prednostno obravnavo otrok v migracijskem in azilnem pravu ter politiki EU, kot tudi za reševanje nehumanih razmer in obravnavo sistemskih napak Evrope pri odzivu na migracije. UNICEF bo še naprej sodeloval z državami članicami in institucijami Evropske unije ter podpiral posebna določila Pakta, ki zagotavljajo boljšo zaščito otrok.

Otroci begunci in migranti, med katerimi so mnogi pobegnili pred revščino, konflikti in nepredstavljivimi grozotami, imajo pravico biti varni in razvijati svoj polni potencial. Od evropskih voditeljev pričakujejo, da bodo azilne in sprejemne sisteme, upravljanje migracij in nadzorovanje meja naredili bolj humane ob spoštovanju njihovih pravic, zapisanih v Konvenciji o otrokovih pravicah.

Nedavni uničujoči požari v Moriji poudarjajo, kako nevzdržen je sedanji sistem. UNICEF pozdravlja priznanje, da vsi otroci na begu potrebujejo posebno zaščito, ne glede na to, ali so na poti sami ali s svojimi družinami. Ukrepe in postopke za zaščito otrok, skupaj z učinkovitim zaščitnim režimom, ki poudarja pravico do pomoči in podpore, je potrebno udejanjiti v praksi. Pripravljen je sodelovati z vladami, nacionalnimi in mednarodnimi partnerji v podporo državam, zlasti tistim, ki gostijo največje število beguncev in migrantov, v smeri zagotavljanja priložnosti za uresničitev polnega potenciala vsakemu otroku.  Tudi otroci begunci in migranti so naprej otroci.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord