2. 12. 2021, 16:35

Izjava z omikronom okuženega izraelskega zdravnika buri duhove

Twitter

Izraelski kardiolog Elad Maor, eden prvih na svetu, ki so se okužili z novo različico koronavirusa, znano pod imenom omikron, je pred kratkim spregovoril o tem, kako in kje se je najverjetneje okužil.  Med drugim je izpostavil svoje kritično mišljenje, zaradi katerega je postavil na kocko prepričanje, da je novi sev vzniknil na afriški celini.

Britanski medij The Guardian je pred kratkim objavil intervju z izraelskim kardiologom Eladom Maorom, ki se trenutno nahaja v samoizolaciji zaradi okužbe z novim sevom koronavirusa, omikronom. Tako je postal tudi eden prvih na svetu, ki so se okužili z novo različico virusa, ki trenutno najbolj invazivno pustoši po afriški celini - od koder tudi splošno prepričanje, da je sev vzniknil ravno na afriških tleh.

Maor, doslej cepljen s tremi odmerki cepiva Pfizer/BioNTech, je v svoji izjavi povedal, da sicer ne more z gotovostjo vedeti in trditi, kje ter kako se je sploh okužil, a da je skoraj prepričan, da je do okužbe prišlo na veliki zdravniški konferenci, ki je konec novembra potekala v Londonu. ''Na tridnevni konferenci, ki je potekala v Newhamu v okolici Londona, je bilo prisotnih približno 1200 zdravnikov in medicinskega osebja. V Izrael sem se vrnil 23. novembra in zelo hitro opazil, da imam simptome okužbe, zato sem se testiral. 27.novembra sem prejel rezultate testiranja, ki so potrdili moje sume - okužil sem se z omikronom.'' 

Svoje počutje po okužbi z novim sevom je opisal z besedami: ''Simptomi so bili v mojem primeru blagi. Čutil sem bolečine v mišicah, imel sem povišano telesno temperaturo, bolelo me je grlo.'' Ob tem je pripomnil, da je z novim sevom okužil tudi svojega 69-letnega kolega iz zdravstvenih voda, ki je bil na testiranju ravno tako pozitiven. 

Maor je na podlagi doslej znanih dejstev o dobi inkubacije prišel do zaključka, da se je najverjetneje okužil v Veliki Britaniji. ''Skoraj prepričan sem, da sem se okužil v Veliki Britaniji. Če upoštevam dejstvo, da se je to najverjetneje zgodilo okoli 20. novembra, lahko povem le to, da je bil sev tam prisoten že zelo zelo zgodaj.'' Njegova izjava o okužbi z novo različico tako postavlja pod vprašaj dosedanje prepričanje, da je sev vzniknil na afriški celini.

V Afriki je trenutno prisotno največje število okužb z novim sevom, katerega simptomi pa se po besedah tamkajšnjih strokovnjakov zaenkrat kažejo v blažji obliki. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.