A.B. | 12. 3. 2022, 13:08

IZJEMA! Facebook bo dovolil objave ''SMRT PUTINU in ruskim vojakom''

Profimedia

Priljubljena spletna platforma Facebook pod okriljem družbe Meta je pred kratkim prižgala zeleno luč objavam ''smrt Putinu'' in pozivom k nasilju nad ruskimi vojaki. Kar je velika izjema, upoštevajoč dejstvo, da Facebook že nekaj časa briše vsakršne objave, ki pozivajo k sovražnim dejanjem, nasilju in grožnjam s smrtjo. V primeru - že 17 dni trajajočega vojnega spopada med Rusijo in Ukrajino - pa je svojo podporo Ukrajincem izrazila tako, da je vsem uporabnikom Facebooka na ukrajinskih tleh in v okoliških državah omogočila objave 'brez varnostnih omejitev'. Sovražni pozivi proti Putinu in ruskim vojakom bodo dovoljeni tudi na Instagramu. 

Družba Meta, pod okriljem katere sta dve izjemno priljubljeni spletni platformi - Facebook in Instagram - je svojim moderatorjem pred kratkim poslala sledeče sporočilo: ''Podjetje bo (nekaj časa) dopuščalo oblike političnega izražanja, ki bi običajno kršile naša pravila.'' Kar pomeni: dovoljeni bodo pozivi za usmrtitev ruskega predsednika Putina in ruskih vojakov, varnostna pravila pa bodo sproščena tudi v primeru sovražnih pozivov zoper beloruskega predsednika Alexandra Lukashenka, ki je v rusko-ukrajinskem vojnem konfliktu izrazil podporo ruski agresiji.  

Odpravljeni varnostni ventili nad vsakršno obliko sovražnega govora in pozivov k nasilju nad ruskim predsednikom Putinom in rusko vojsko ter delno tudi Lukashenkom bodo veljali v Armeniji, Azerbajdžanu, Estoniji, Gruziji, Latviji, Litvi, Romuniji, Rusiji, Ukrajini, na Madžarskem, Poljskem in Slovaškem. 

''Sproščamo dodatek v duhu politike, ki omogoča sovražni govor T1 (ki bi bil sicer odstranjen v skladu s politiko sovražnega govora) kadar: a) cilja na ruske vojake, RAZEN na vojne ujetnike, ali b) cilja na Ruse, kjer je jasno, da gre za kontekst ruske invazije na Ukrajino (npr. vsebina omenja invazijo, samoobrambo itd.).'' To je le delna vsebina elektronskega sporočila, ki ga je Meta poslala svojim moderatorjem v zgoraj naštetih državah, ob tem pa še pojasnila: ''V luči nenehne invazije na Ukrajino smo se odločili, da naredimo začasno izjemo za vse tiste, ki jih je prizadela vojna - da lahko izrazijo svoja čustva do invazij oboroženih sil s pozivi, kot so 'smrt ruskim napadalcem'.''

Meta je ob tem poudarila, da sovražni pozivi ne bodo dovoljeni nad ruskimi civilisti, temveč zgolj in edino nad oboroženimi silami ter zapisala: ''To so začasni ukrepi, namenjeni ohranjanju glasu in izražanju ljudstva, ki se sooča z agresivno invazijo. Prepovedujemo pozive k nasilju nad Rusi izven ozkega konteksta ruske invazije.'' 

Ruska stran je medtem že sporočila, da bo z začetkom naslednjega tedna najverjetneje uvedla popolno prepoved uporabe platforme Instagram, prav tako pa naj bi se popolnoma odklopila od svetovnega internetnega omrežja, saj naj bi v vmesnem času že vzpostavili kanal za lastno, zasebno omrežje. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ