18. 12. 2017, 08:33 | Vir: STA

Izpad elektrike povzročil zaprtje največjega letališča v ZDA

profimedia

Zaradi požara v podzemnem objektu za elektriko je v nedeljo okoli poldneva po lokalnem času na največjem letališču v ZDA Hartsfield-Jackson v Atlanti zmanjkalo elektrike. Začela se je nočna mora za več tisoč potnikov, ki je trajala najmanj do polnoči in bo, v malce lažji obliki, še nekaj dni.

Hartsfield-Jackson je največje letališče v ZDA in eno večjih na svetu, saj tam dnevno naštejejo kar 275.000 potnikov, na leto pa okrog 104 milijone. V nedeljo je bilo odpovedanih več kot 1000 poletov od povprečno 2500 na dan. Samo prevoznik Delta, ki ima tam svojo bazo, je odpovedal več kot 800 poletov.

Letala, ki so bila že na poti do Atlante, so preusmerili drugam. Vsa letala, ki pred izpadom elektrike še niso vzletela, pa so ostala na mestu, saj iz Atlante kar 12 ur ni vzletelo nobeno. Izpad elektrike je tako prizadel tudi letališča po celotnih ZDA in v tujini.

Župan Atlante Kasim Reed je zatrdil, da posledice požara odpravljajo hitro, kot je le mogoče, in da bodo za potnike poskrbeli. Tiste, ki so obtičali in nimajo kam, so začasno premestili v konvencijski center v Atlantni, kar malce spominja na New Orleans po orkanu Katrina.

Mestne oblasti so jih nahranile s piščanci iz restavracije za hitro hrano Chick-fil-A , saj na letališču ves dan niso mogli ne do hrane ne do vode, ker so bile restavracije zaprte, avtomati za hrano in pijačo pa brez elektrike niso delovali.

Potnike, ki so pristali takoj po izpadu elektrike, so po več urah čakanja na letalih počasi le varno izkrcali, nato pa so tisti, ki so imeli povezave naprej, še več ur čakali v temi na odrešitev. Izpad elektrike je sicer prizadel le letališče in nobenega drugega dela Atlante.

Delta je za danes v naprej odpovedala več kot 250 poletov iz Atlante in jih bo verjetno še več. Stanje se bo sicer le počasi normaliziralo, saj so letala zaradi povečanega prometa pred prazniki polna. Izpad elektrike je prizadel tudi druge letalske družbe, vendar v manjši meri.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.