14. 9. 2021, 12:27 | Vir: STA

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo na vlakih preverjali sprevodniki

Tamino Petelišek/STA

Izpolnjevanje pogoja PCT bo od srede obvezno tudi v javnem potniškem prometu. Na Slovenskih železnicah (SŽ) bodo potnike o tem predvsem obveščali, nadzor pa bodo izvajali sprevodniki oz. vlakospremno osebje na samih vlakih, da ne bi prihajalo do prevelikih zamud.

"Na SŽ smo začeli z obveščanjem potnikov. Obveščamo jih preko spletnih strani, preko mobilne aplikacije za prodajo kart, na vseh prodajnih mestih, z obvestilnimi etiketami, tudi na vratih vlakov, da bodo to vedeli pred samim vstopom," je v današnji izjavi za javnost pojasnila direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan.

Prav tako bodo potnike o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT obveščali ob nakupu vozovnice na vlaku. Izpolnjevanje pogoja bodo pregledovali sprevodniki oz. vlakospremno osebje, v primeru, da potnik potrdila ne bo imel, ga bodo na to opozorili in ga prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse ostalo so po besedah Kocjanove pristojni inšpektorji.

Poudarila je, da bodo vsi drugi higienski ukrepi veljali še naprej. Ocenjujejo, da se je obvezna uporaba mask izkazala za učinkovit ukrep in dodala, da večjega števila okužb tudi med zaposlenimi niso beležili. Uporabljajo razkužila, vlake pa dodatno čistijo.

"Želimo, da število potnikov ne bi preveč upadlo in da se čim prej vrnemo v normalno družbo," je poudarila.

Na SŽ predvidevajo, da bo potek prometa normalen. "Ravno v izogib zamudam se bo operativni nadzor največ izvajal na samih vlakih," je sklenila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.