2. 10. 2020, 11:51 | Vir: STA

Izračuni Instituta Jožef Stefan ne obetajo nič dobrega

profimedia

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) v novi napovedi razvoja epidemije covida-19 ocenjujejo, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 17 dni, reprodukcijsko število pa vztraja pri 1,3 in trenutno celo raste. Eksponentna rast po njihovih opozorilih ne obeta nič dobrega, zato vse pozivajo k odgovornemu ravnanju.

Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi (ne glede na to, ali je bil uvožen ali je bil okužen v Sloveniji), znaša po izračunih IJS 1,33. Efektivno reprodukcijsko število, ki izenačuje uvožene primere in okužene v Sloveniji v isto skupino, pa je 1,36. Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno tri na dan, medtem ko je prejšnji teden znašalo dva, so objavili v četrtek.

Na IJS ocenjujejo, da bi se morali učinki zadnjih ukrepov, uvedenih 19. septembra, že poznati. Zato si ne obetajo, da bi reprodukcijsko število uspeli spustiti, kaj šele da bi ga znižali pod 0,95, kot je treba za obvladovanje epidemije.

"Če družba kot celota ne bomo uspeli bistveno zmanjšati širjenja covida-19 z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati," so opomnili.

Ob tem so izdelali tudi različne scenarije poteka epidemije glede na vrednost reprodukcijskega števila. Če bo reprodukcijsko število še naprej vztrajalo pri 1,3, bo število pozitivnih testov v prihodnjem obdobju od 50 do 300 na dan okoli trenutne povprečne vrednosti 156, ki bo naraščala, so še napovedali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.