16. 5. 2021, 22:00 | Vir: STA

Izraelci in Palestinci na seji Varnostnega sveta ZN krivdo za nasilje valijo drug na drugega

profimedia

Predstavnika Izraela in Palestincev sta na izredni javni seji Varnostnega sveta ZN za izbruh in nadaljevanje zadnjega nasilja obtožila drugo stran. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je zatrdil, da je nasilje zakuhalo palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je Izrael obtožil vojnih zločinov.

"Nasilje je premišljeno dejanje Hamasa, da dobi politično moč," je dejal Erdan in pojasnil, da gre za notranjepolitične manevre med Palestinci, ker je predsednik Mahmud Abas preložil volitve. Svoj nastop na virtualnem zasedanju VS ZN je začel s prikazom fotografije 16-letne palestinske izraelske državljanke, ki jo je ubila Hamasova raketa.

Hamas, ki obvladuje območje Gaze, trdi, da so raketni napadi na Izrael odgovor na vdor izraelskih varnostnih sil na območje mošeje Al Aksa v Jeruzalemu sredi napetosti zaradi deložacij palestinskih družin iz mesta.

Erdan se je zahvalil ZDA za podporo in pozval ZN naj obsodijo Hamas. "Hamas meri na civiliste, Izrael meri na teroriste," je dejal in zagotovil, da si Izrael zelo prizadeva, da se izogne civilnim žrtvam.

Med okrog 200 Palestinci, ki so umrli v izraelskih zračnih napadih je umrlo tudi 55 otrok, na izraelski strani pa je bilo doslej okrog deset žrtev.

Al Maliki je Izrael obtožil izvajanja politike apartheida in vojnih zločinov. Pozval je VS ZN, naj takoj ukrepa za zaustavitev agresije. Izrazil je obžalovanje zaradi žrtev na izraelski strani, vendar VS ZN prosil, naj pri ukrepanju upošteva razmerje moči. "Izrael vedno pravi, da se brani in poziva svet, naj obuje njegove čevlje. Vendar pa Izrael ne nosi čevljev, ampak vojaške škornje," je dejal palestinski zunanji minister.

V nedeljo je izraelske napade na Palestince kot barbarske v Kairu obsodila 57-članska Organizacija islamskega sodelovanja (OIC). Islamske države zahtevajo takojšen konec izraelske ofenzive na Gazo, ki bo imela resne posledice za regionalno in svetovno varnost.

V New Yorku se je za razpravo prijavilo veliko držav, vendar pa zaradi stališča ZDA ni pričakovati ukrepanja. Izraelci so v nedeljo pred začetkom zasedanja VS ZN uničili hišo enega od vodij Hamasa, pri čemer je umrlo 26 ljudi. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je v vseh izraelskih napadih v nedeljo umrlo doslej 42 Palestincev. Izraelska vojska je sporočila, da je Hamas do nedelje izstrelil okrog 3000 raket, od katerih pa jih je 450 namesto na Izrael padlo na Gazo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku zasedanja Varnostnega sveta obsodil nasilje in obe strani pozval, naj nemudoma nehata s spopadi, ki lahko povzročijo veliko humanitarno krizo in podžigajo ekstremizem ne le na zasedenih palestinskih ozemljih, ampak tudi v celotni regiji Bližnjega vzhoda.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield ni zahtevala takojšnje prekinitve ognja, dejala pa je, da je predsednik Joe Biden v stiku z vsemi stranmi, vključno s Katarjem, ki ima tesne odnose s Hamasom in Egiptom, ki meji na Gazo. "ZDA so pripravljene ponuditi podporo, če se bosta strani odločili za prekinitev ognja. Verjamemo, da imajo Izraelci in Palestinci enako pravico do življenja v varnosti," je dejala Američanka.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je pozval k nujnemu srečanju Bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, Rusija in ZDA) na ministrski ravni skupaj s predstavniki držav iz regije. Poudaril je, da je potrebno takoj ustvariti pogoje za ponovni zagon mirovnega dialoga med Palestinci in Izraelci.

Ta dialog zahteva zavrnitev enostranskih ukrepov, kot je uničevanje palestinskih stanovanj, nadaljevanje aktivnosti naseljevanja, deložacij arabskega prebivalstva ter provokacij in vzpodbujanja k nasilju. Rusija je pripravljena gostiti srečanje med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je še pred izrednim odprtim zasedanjem izrazil obžalovanje, da ZDA blokirajo izjavo Varnostnega sveta o nasilju med Izraelci in Palestinci.

"Na žalost zaradi obstrukcije ene same države Varnostni svet ne more govoriti z enotnim glasom. ZDA pozivamo, naj prevzamejo svojo odgovornost," je dejal Wang in Varnostni svet ZN pozval k trdnim ukrepom, vključno z izrazom podpore rešitvi dveh držav. Wang je tudi izrazil pripravljenost, da Kitajska gosti mirovne pogovore med Izraelci in Palestinci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.