A.B. | 31. 12. 2021, 14:14

Izraelci začeli cepiti s četrtim odmerkom: prvi so ga bili deležni ...

Profimedia

Iz izraelske bolnišnice v Tel Avivu so danes potrdili, da so s četrtim odmerkom cepiva proti covid-19 že cepili nekaj najbolj ogroženih ljudi s šibkim imunskim sistemom. Danes zjutraj so tako drugi poživitveni odmerek prejeli pacienti, ki so prestali presaditev pljuč in srca. 

Izrael je z današnjim dnem postal ena prvih držav, ki so prižgale zeleno luč četrti dozi cepiva proti covid-19 oziroma drugemu poživitvenemu odmerku. Danes zjutraj so tako četrti odmerek prejele osebe, ki so prestale presaditev pljuč ali srca in katerih imunski sistem je v tem trenutku najbolj ogrožen za nadaljnjo okužbo ter resnejše zaplete zaradi epidemije covid-19. 

Izraelski zdravstveni minister Nachman Ash je v četrtek sporočil, da bodo drugega poživitvenega odmerka sprva deležni le tisti z najšibkejšim imunskim sistemom, danes pa so z ministrstva sporočili, da bodo četrti odmerek cepiv razdelili tudi v domovih za starejše. ''Še naprej bomo vsakodnevno spremljali podatke in nato sprejeli odločitev, ali moramo priporočilo cepljenja s četrtim odmerkom razširiti na več prebivalcev,'' je pojasnil Ash. 

Po poročanju časnika Los Angeles Times se je implementacija četrtega odmerka začela pri osebah z oslabljenim imunskim odzivom v medicinskem centru Sheba v Ramat Ganu, še pred tem pa so četrti odmerek v začetku tega tedna razdelili 150 članom medicinskega osebja, ki so avgusta letos prejeli tretji odmerek cepiva oziroma prvo poživitveno dozo. 

Izraelska skupina strokovnjakov za covid-19 je že ob izbruhu novega seva omikrona izrazila zaskrbljenost nad porastom števila okužb ter novimi tveganji in zapleti ter povečanim številom smrtnih žrtev, zato je že pred današnjim začetkom cepljenja s četrtim odmerkom priporočila, naj bodo poleg oseb z oslabljenim imunskim sistemom drugega poživitvenega odmerka deležni tudi starejši od 60 let in celotno zdravstveno osebje. 

Ob tem velja izpostaviti, da se je v Izraelu četrti val okužb že zaključil, po poročanju nekaterih tujih medijev pa tamkajšnji strokovnjaki zaradi rasti števila okužb z omikronom že pričakujejo tudi novi, peti val. V državi je trenutno v celoti cepljenih 60 odstotkov od skupno 9,4 milijona prebivalcev. Mednje spadajo tisti, ki so se cepili z dvema odmerkoma - ob tem pa od prejema drugega odmerka ni minilo več kot 6 mesecev, ter tisti, ki so bili že cepljeni s poživitvenim odmerkom. Devetim odstotkom populacije je veljavnost cepljenja že potekla, 31 odstotkov pa je takšnih, ki se še vedno niso cepili niti s prvim odmerkom. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.