A. B. | 1. 4. 2022, 15:00

IZREDNA NOVICA: Vremenoslovci že TA VIKEND opozarjajo na vremensko spremembo

Zasnežen avtomobil.

Profimedia

Izdano je bilo rdeče opozorilo. Naj vas vreme ta vikend ne ulovi nepripravljenih! Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.

V zgodnjih jutranjih urah je vremenoslovska agencija opozorila, da nas čaka pester in vremensko razburkan vikend, ki se bo glede na meteorološke napovedi zapisal v zgodovino. "Ta vikend nas časa izrazita vremenska sprememba, ki je v zgodovini merjenja temperatur v mesecu aprilu nismo doživeli še nikoli," so pojasnili vremenoslovci. 

Agencija RS za okolje je za naše uredništvo pojasnila, da bo prihod hladne fronte z močnim sneženjem tudi do nižin, s snežno odejo prekril celotno Slovenijo.

Profimedia

Pri tem so dodali, da lahko pričakujemo tudi do 20 centimetrov snega.

Z izdajo rdečega alarma so zato za ta vikend obvezne zimske pnevmatike 

Opozarjajo tudi na spolzke razmere na cestah: "Tudi na cestah bodo razmere zimske, kar pomeni, da se na pot odpravite prej, s primerno zimsko opremo, povečajte varnostno razdaljo in svojo hitrost prilagodite razmeram na cesti."

"V kolikor ste pnevmatike že menjali za letne, vam svetujemo, da se na pot ne odpravljate. Razmere, ki nas čakajo so zelo nepredvidljive. To pomeni, da vam bo morda pomoč v prometu manj dostopna kot sicer," so pojasnili na AMZS. 

V Sloveniji je od 15. novembra do 15. marca obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila, vendar zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je zimska oprema obvezna tudi pred ali po tem datumu, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo.

Pri tem pa so nas opozorili: "V prometu bodimo odgovorni in strpni! Razmere glede na izdajo alarma ne smejo biti nepričakovane."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec