29. 11. 2017, 15:00 | Vir: STA

V Haagu nadaljevali in izrekli sodbe, mediji poročajo o smrti Praljaka

STA

Predsedujoči prizivnemu senatu haaškega sodišča Carmel Agius po več kot dvourni prekinitvi nadaljuje izrek sodbe šestim bosanskim Hrvatom zaradi zločinov med vojno v BiH. Izrek je prekinil, potem ko je obsojenec Slobodan Praljak ob izreku sodbe domnevno spil strup. Hrvaški mediji poročajo, da je nato umrl v bolnišnici.

Praljak je to sporočil, potem ko je predsedujoči sodnemu senatu Carmel Agius povedal, da so mu v prizivnem postopku potrdili prvostopenjsko obsodbo na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

"Nisem vojni zločinec in ne priznavam vaše sodbe," je dejal bivši načelnik generalštaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO), preden je primaknil k ustnicam stekleničko ter zatrdil, da je spil strup, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V neposrednem prenosu dogodka ni bilo videti, je pa bilo slišati odvetnika, da je njegov klient spil strup.

Iz vira blizu sodišču in prič v sodni dvorani se je izvedelo, da je Praljak spil tekočino neznane sestave. Po odločitvi sodišča stekleničke niso smeli odnesti iz sodne dvorane, za obsojenca pa so poklicali zdravniško pomoč, navaja Hina. Nato je hrvaška tiskovna agencija poročala, da so za Praljaka poklicali helikopter, ki je pristal pred sodiščem.

Hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je navajala vir blizu obsojenega generala, je medtem že poročala, da so ji potrdili, da je Praljak umrl v bolnišnici. Po neuradnih virih je o njegovi smrti poročalo tudi več drugih hrvaških medijev.

Po incidentu nadaljevali z izrekom sodb!

V nadaljevanju izreka sodbe je Agius danes popoldne sporočil, da je prizivno sodišče potrdilo tudi prvostopenjske obsodbe načelniku generalštaba HVO Milivoju Petkoviću na 20 let zapora ter bivšemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću na 16 ter šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću na 10 let.

Pred prekinitvijo je že potrdil tudi prvostopenjski obsodbi bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora in bivšemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let.

Sodišče je tako v prizivnem postopku potrdilo izrečene sodbe na prvi stopnji z 29. maja 2013, ko so jih spoznali za krive vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Bošnjaki med letoma 1992 in 1994 zaradi etničnega čiščenja, pa tudi zaradi organiziranja koncentracijskih taborišč ter umorov, mučenj in posilstev v Hercegovini in osrednji Bosni.

S tem se je na haaškem sodišču dramatično in v zmedi končal zadnji izrek sodbe in zadnja javna obravnava v 24-letni zgodovini sodišča, ki se mu mandat izteče konec leta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.