24. 5. 2019, 07:27 | Vir: STA

Izteka se kampanja pred nedeljskimi evropskimi volitvami

Daniel Novakovič/STA

Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament se izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo glas oddajo prav njim. Opolnoči pa bo začel veljati molk in vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano.

Zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 26. maja, bodo stranke in kandidati dodobra izkoristili, saj so za danes napovedani številni dogodki, na katerih bodo kandidati predstavljali in se družili z volivci. Več strank ob koncu kampanje pripravlja tudi sklepne dogodke.

Danes bodo predvidoma tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave oziroma volilne napovedi, ki bodo pokazale razpoloženje volivcev.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Danes bodo sicer evropske poslance že volili na Irskem, popoldne pa se bodo volišča odprla tudi na Češkem, kjer bodo volivci lahko svoj glas oddali še v soboto dopoldne. V večini članic EU pa bodo volitve tako kot v Sloveniji v nedeljo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord