29. 10. 2021, 07:33 | Vir: STA

Izurjeni psi za nemško železnico odkrivajo ogrožene živalske vrste

profimedia

Šest psov pomaga upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn pri odkrivanju ogroženih živalskih vrst na potencialnih gradbiščih. Proces, ki bi sicer lahko trajal eno leto, tako skrajšajo na manj kot dva meseca, obenem pa na ta način precej manj posežejo v samo naravo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Finya, Fenna, Storm, Eskil, Monte in Whisper tako s pomočjo vonja odkrivajo kače, žabe, netopirje, kuščarje in ostale živali, ki bi lahko ovirale izvajanje gradbenih del.

"Zakonodaja nam nalaga, da moramo ugotavljati morebitno prisotnost zaščitenih vrst," je pojasnil Jens Bergmann iz Deutshce Bahn. Živali, ki jih zasledijo, morajo nato zaščiti oz. jim poiskati nov življenjski prostor.

Deutsche Bahn je po podatkih AFP od leta 2010 preselila že približno 12.000 ogroženih živali.

Kot je dejal Bergmann, jih lahko psi pripeljejo neposredno do kraja, kjer se živali nahajajo, obenem pa lahko delajo vse leto v vseh vremenskih razmerah.

Koker španjel Monte je star leto dni, pa že ve, kaj mora storiti, če najde zaščiteno žival: ne sme se je dotakniti s tačkami ali gobcem. Samo sedeti mora poleg nje in počakati na priboljšek, je poročala AFP.

Brez psov lahko ta proces traja tudi do enega leta. Z njimi pa se časovni okvir skrajša na manj kot dva meseca in je veliko manj invaziven, je pojasnil Bergmann.

Čeprav se pse kot obliko nadzora uporablja že desetletja, so se jim ekologi z vsega sveta začeli resno posvečati šele pred kratkim, izhaja iz študije, objavljene marca v britanski reviji Methods in Ecology and Evolution.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.