R.S. | 26. 11. 2023, 11:35

Prvak stranke SDS sprožil val kritik: "Janez Janša, kje imaš čelado?!"

Twitter/JJansaSDS

Politik se ni ustrezno pripravil za delo na višini. 

Prvak stranke SDS Janez Janša se je med vikendom lotil popravila hiše. Politik je najverjetneje pomagal pri obnovi hiše po avgustovskih poplavah. Na družbenih omrežjih je objavil fotografijo, na kateri popravlja streho hišo, zraven pa pripisal, da njegova stranka že v skoraj zimskih temparaturah gradi Slovenijo. Čeprav so mnogi zapisali, da gre za lepo gesto, je fotografija pritegnila pozornost predvsem zaradi njegove zaščitne opreme - oziroma pomankanje le-te. 65-letnik se ni ustrezno pripravil za delo na višini. 

Dela na strešnih površinah spadajo med najnevarnejša delovna opravila. Padec s strehe lahko preprečijo ustrezni varnostni ukrepi. Pri gradnji in vzdrževanju streh obstaja cela vrsta sistemov za zaščito pred padci, ki lahko v nujnih primerih rešijo življenja. Vedno obstaja nevarnost zdrsa in padca, tako pri gradnji streh in teras kot pri njihovem vzdrževanju. 

Janša pri delu ni nosil čelade, ki bi mu pomagala v primeru nesreče. Prav tako so mnogi opazili, da ni nosil rokavic, ki bi mu pri delu ob nizkih temperaturah še kako pomagale. Nekateri so ga opozorili, da mora biti pozoren tudi na inšpektorje: "Previdno, pa pazite na inšpektorje. Tisti, ki delamo z rokami smo v Sloveniji na udaru."

Politik se prav tako ni držal pravila, da mora biti na strehi pritrjen na vodoravni vrni sistem. Posameznik mora biti nanj pritrjen z vrvjo in se lahko prosto giblje.