18. 10. 2020, 19:03 | Vir: STA

Janša: Pred nami je izziv, ki ga bomo skupaj premagali

Vlada RS

Premier Janez Janša se je v nagovoru državljanom zahvalil za varovanje lastnega in zdravja drugih. Kot pravi, smo vsi utrujeni od bitke s koronavirusom, a "pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali". Državljane poziva, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu v bitki za življenja.

"Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive," je prepričan premier.

Po njegovih besedah lahko veliko naredimo že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo okuženi z novim koronavirusom.

"Z vsemi močmi pa moramo podpreti naše zdravstvene delavce, zdravnike in medicinske sestre, negovalno osebje v domovih za starejše in drugih zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnostih, ki se tudi v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je od njih odvisno zdravje in preživetje," je bil jasen Janša.

Po njegovih besedah so se v zdravstvu organizacijsko od spomladi sicer bistveno okrepili, "kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti".

"V zgodovini človeštva so bila obdobja, ko je usoda mnogih ležala v rokah peščice. Pandemija pa je ves demokratični svet, ki temelji na svobodi, in tudi nas Slovence postavila pred večji, dvojni izziv: Zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu. Hkrati pa vsi vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem, tako da hitrost širitve virusa ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstva," je navedel.

Kot je še dodal, smo vsi utrujeni od dolgih mesecev spopada z virusom. "A prikličimo si pred oči naše sodržavljane, ki so resno zboleli in njihovo trpljenje. Predstavljajmo si zdravnike in medicinske sestre v dolgih dnevih in nočeh, izpostavljene nevarnosti okužb, v zaščitnih maskah in skafandrih. In vse to, čemur se moramo vsi drugi odpovedati, se nam bo prikazalo v drugačni luči," je opozoril.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel