3. 3. 2020, 21:24 | Vir: STA

Janeza Janšo izvolili za predsednika vlade

Izvolitev prvaka SDS Janeza Janše za predsednika vlade so predstavniki koalicije po pričakovanjih sprejeli z odobravanjem. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je tako med drugim ocenil, da je z današnjim dnem "konec politične nestabilnosti v Sloveniji". V opoziciji medtem napovedujejo konstruktivno, a tudi ostro opozicijsko držo.

Izvolitev Janše je po mnenju Počivalška dobra novica za vse tiste, ki si želijo stabilnega vodstva in operativne vlade. V SMC so mandatarja podprli, ker verjamejo, da je treba nasloviti pomembne izzive.

"Želimo priti do strpnega sodelovanja, ki bo usmerjeno v razvoj, v socialni del in v trajnostno naravnano Slovenijo," je poudaril.

Naslednji korak SMC je oblikovanje kompetentne ekipe, nato pa tudi njena izvolitev kot dela 14. slovenske vlade. "Želimo si takoj začeti z delom. Verjamem, da ne rabimo pripravniške dobe, ker nas situacija sili, da začnemo čim prej izvajati ukrepe, za katere smo se dogovorili," je pojasnil. Počivalšek verjame, da bo sodelovanje potekalo na temeljih, za katere so se dogovorili, in če bo tako, bo SMC stabilen in ustvarjalen člen te vlade.

Po oceni vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše je bilo glasov podpore Janši za mandatarja celo nekoliko več, kot je pričakoval. "Doseženi rezultat je kar soliden," je poudaril. Glede na dodatne glasove podpore je videti, da bodo nekateri poslanci vladi tudi pomagali, tako da Jurša računa na trdno vlado.

Mešani odzivi

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je po seji ugotavljal, da je Janša prejel trden mandat za sestavo vlade. Je pa napovedal, da bo Levica ostra opozicija, s pogledom v naslednjo vlado, ki bo bolj razvojno in socialno naravnana.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je poudarila, da so v stranki "ostali zvesti svojim načelom, svojim obljubam volivcem". Nameravajo pa v stranki po njenih besedah biti konstruktivna opozicija, saj je določene stvari v državi treba narediti, ne glede na to, kdo vodi vlado.

Prvak SNS Zmago Jelinčič izida glasovanja posebej ni komentiral, prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je tudi on prispeval glas podpore Janši.

Predlog ministrske ekipe je sicer pričakovati nekje do konca tedna. Imena nekaterih kandidatov so sicer že pricurljala v javnost, a končnega seznama še ni, saj jih morajo pred tem potrditi organi strank.

V SDS in DeSUS niso želeli pojasniti, kdaj bodo kandidate potrjevali na organih strank, bo pa to predvidoma enkrat v tem tednu, izvršilni odbor SDS naj bi po nekaterih neuradnih informacijah zasedal v četrtek.

Jurša je sicer v izjavi za medije dejal, da glede predvidene ministrske ekipe ne pričakuje sprememb. Vodenje kmetijskega ministrstva naj bi tako nadaljevala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, na mestu ministra za zdravje pa v DeSUS vidijo Tomaža Gantarja. Stranki naj bi sicer pripadlo tudi vodenje novega urada za demografijo, ki ga napovedujejo v novi koaliciji. Jurša ocenjuje, da bodo v kratkem imeli tudi kandidata za ta položaj.

V SMC bodo po besedah Počivalška zadnje kombinacije dorekli danes ali v sredo, izvršilni odbor pa se bo s kandidati, ki naj bi prevzeli funkcije, najverjetneje seznanil v sredo. Prav tako bodo najverjetneje v sredo tudi že posredovali predlog kandidata za predsednika DZ. Na vprašanje, ali bo to vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, ki se ga je v minulih dneh najpogosteje omenjalo kot možnega kandidata, ni želel odgovoriti neposredno. Na vprašanje, ali to ni že javna skrivnost, pa je vendarle odgovoril pritrdilno.

V NSi pa bodo o ministrskih kandidatih odločali na dopisni seji izvršilnega odbora, imena naj bi bila prav tako znana v sredo. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je danes že dejal, da je kadrovski razrez za ministre skoraj zaključen, ni pa še popoln.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord