A.B. | 21. 12. 2021, 13:05

Janković o hišni preiskavi: za dogajanje obtožil Janšo

Twitter

Danes zjutraj so kriminalisti na Rudniku izvedli hišno preiskavo pri družini Janković zaradi suma zlorabe položaja in domnevno spornih poslov Jankovićevih sinov. Ljubljanski župan se je na preiskavo, ki se je zaključila okoli 9.30, zdaj odzval s pojasnilom, da se le-ta ni nanašala nanj ali kogarkoli z mestne občine, temveč na njegovo soprogo, Mijo Janković ter vprašanja v zvezi s plačanimi računi. Izrazil je prepričanje, da v ozadju celotne preiskave stoji premier države, Janez Janša. 

Danes je ob 12.00 potekala novinarska konferenca, na kateri je prisostvoval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil danes zjutraj (vključno s preostalimi člani družine Janković) tarča kriminalistične hišne preiskave. Kot je pojasnil, so se kriminalisti pred njegovo hišo na Rudniku pojavili okoli 6.00 zjutraj, ostali pa so do približno 9.30. A v tokratni preiskavi, kot je dejal, niso preverjali njega: ''Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso rabili mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi.''

Po oceni Jankovića, so bili kriminalisti - ki so preiskali tudi njegovega sina Damijana Jankovića in njegovo partnerico Ursulo Gavish - pri svojem delu ''izjemno korektni'', več pripomb pa je zato izrazil glede same vsebine obtožb. ''Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno - in nič ne bo iz tega,'' je povedal. 

Profimedia

Preiskovalci NPU (Nacionalnega preiskovalnega urada) so medtem pri preiskavi zasegli 32 plačanih računov, ki bi jih, po mnenju ljubljanskega župana, lahko dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu naj bi bili zato po njegovem odveč, z besedami ''žal mi je žene in otrok,'' pa je izrazil tudi nezadovoljstvo zaradi preiskave ostalih družinskih članov. ''To, kar sem prebral in se tiče moje žene, je popolnoma brezpredmetno, ampak nekdo se je odločil, da če meni ne morejo nič ... jaz to relativno dobro prenašam, redno hodim na sodišče, dovolj velik kaselc imam ... zato so se lotili moje družine,'' je še pojasnil. Celotno dogajanje je pospremil z besedami svojega odvetnika, Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja, v ozadju hišnih preiskav pa naj bi stal premier države, Janez Janša. 

Na Generalni policijski upravi (GPU) so medtem pojasnili, da pri 11 hišnih preiskavah v zasebnih in poslovnih prostorih, ki potekajo danes na območju Ljubljane, sodeluje 34 preiskovalcev, postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. Preiskave potekajo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (ki sta ga osumljeni dve fizični osebi in se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe) in kaznivega dejanja pranja denarja (ki ga je osumljenih pet fizičnih oseb).

Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, naj bi fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij, ob tem pa naj bi bila z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in družbo, ki jo je obvladoval eden od osumljencev, pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov. Po dosedanjih ugotovitvah so bila iz teh dveh družb opravljena nakazila v višini 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so sredstva dvigovali v gotovini. Sum kaznivega dejanja pranja denarja se nanaša ravno na te ugotovitve, saj naj bi osumljenci s tovrstnimi transakcijami in dvigi denarja skušali zakriti dejanski izvor finančnih sredstev. Po doslej znanih informacijah nobeni od preiskovanih oseb (še) ni bila odvzeta prostost, Janković pa podrobnosti same preiskave in informacij o tem, za katera podjetja gre, na novinarski konferenci ni razkril. Kot je dejal, gre za 120 strani, ki jih ni imel časa brati. 

Je pa zato komentiral nadaljevanje sojenja, ki bo danes potekalo zoper njega ter sinova Damijana in Jureta ter povedal: ''Ta zadeva z Mercatorjem nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa.'' Pojasnil je tudi, da je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova današnjemu sojenju, že zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. Spomnimo, sojenje bo potekalo zoper Zorana, Damijana in Jureta Jankovića ter družbe Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem 'parkiranju' delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davkov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.