28. 1. 2024, 14:46 | Vir: STA

Tenis slavi zmago simpatičnega Tirolca: Jannik Sinner sploh prvič v finalu, a takoj že na prestolu

Profimedia

Jannik Sinner je prišel do največjega uspeha v karieri.

Italijan Jannik Sinner je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu je po preobratu s 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 po treh urah in 46 minutah premagal Rusa Danila Medvedjeva in postal tretji Italijan z naslovom na turnirjih za grand slam. Sinner se je s prvim naslovom v karieri pridružil rojakoma Nicoli Pietrangeliju (Roland Garros, 1959, 1960) in Adrianu Panatti (Roland Garros, 1976).

Dvaindvajsetletni Južni Tirolec je pred letošnjim OP Avstralije le enkrat igral v polfinalu ter še štirikrat v četrtfinalu. Ob koncu lanske sezone je z odličnimi rezultati nakazal preboj proti vrhu teniške piramide s turnirskima zmagama v Pekingu in na Dunaju, finalu zaključnega turnirja v Torinu ter naslovu z rojaki v Davisovem pokalu. V Melbournu je za začetek sezone 2024 postavil še piko na i.

Proti Medvedjevu je slavil še četrtič zapovrstjo, Rus pa je pred tem dobil prvih šest dvobojev. Rus je postal prvi teniški igralec v zgodovini, ki je dvakrat izgubil finale po vodstvu z 2:0 v nizih. To se mu je pripetilo še pred dvema letoma prav tako v Melbournu, ko ga je premagal Španec Rafael Nadal. Medvedjev je zadnji obračun OP Avstralije začel zelo napadalno za razliko od polfinalnega obračuna proti Nemcu Alexandru Zverevu. V petek je namreč izgubil prva niza, stal predaleč od osnovne črte, nato pa po petih nizih le izvlekel zmago.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Italian Tennis Players (@italytennisplayers)

Čeprav je na igrišču do finala prebil šest ur več od Sinnerja, mlademu Italijanu ni pustil dihati v prvih dveh nizih. Sinner ni našel prave igre, v tretjem nizu pa je v pravem trenutku zaigral bolje in v deseti igri le ogrozil Rusa in izkoristil edino priložnost za odvzem servisa. Tudi v četrtem nizu je pretil na servis Medvedjeva in znova kot kopija do odvzema servisa prišel v deseti igri, ko je za obstanek v nizu serviral 27-letni Moskovčan. Italijan je izsilil peti niz, igral vse bolje, medtem ko se je Medvedjevu poznala utrujenost.

Rus je namreč postavil rekord po odigranih nizih v odprti eri tenisa (1968) s 33, na koncu pa mu je zmanjkalo moči. Sinner je do "brejka" prišel v šesti igri in nato zanesljivo zadržal prednost ter prvič v karieri postal zmagovalec turnirja za grand slam. "Vem, da sva že igrala veliko finalov, v vsakem pa sem našel nekaj, kar sem lahko izboljšal. Zaradi tebe sem postal boljši igralec. Si velik borec, to se je pokazalo tudi tukaj z vsemi preživetimi urami na igrišču. Neverjetno je, kako tečeš za vsako žogo. Prepričan sem, da lahko v prihodnosti ta turnir osvojiš," je najprej tekmeca pohvalil najmlajši finalist po Srbu Novaku Đokoviću pred 16 leti.

Po finalu je na slovesnosti izpostavil, da nikoli ni imel pritiska, ko je izbiral svoj šport ter se s tem zahvalil staršema, ki sta ostala v Italiji in ga spremljala prek televizijskega ekrana.

"Vsak dan skušam biti boljši, tudi na tem turnirju smo si prizadevali, da bi izkoristili vsako priložnost in se nekaj naučili. Vem, da me je kdaj težko razumeti, saj sem še mlad, a res mi veliko pomeni, da mi stojite ob strani. Starša sta mi vselej omogočila, da se ukvarjam z več športi. Nikoli ni bilo pritiska, to si želim tudi za vse ostale mlade športnike in športnice," je še dodal nekoč eden najboljših smučarjev v Italiji do 12 leta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tiebreak Tennis (@tiebreak__tennis)

Sinner je za zmago prejel 1,91 milijona evrov, Medvedjevu pa bo v uteho ostalo 1,05 milijona. Italijan se bo na lestvici na četrtem mestu v ponedeljek vodilnemu Srbu Novaku Đokoviću, ki ga je premagal v polfinalu, približal na vsega 1545 točk. Medvedjev bo ostal tretji, pred današnjim tekmecem bo imel 455 točk naskoka. "Danes si pokazal, zakaj si zaslužiš ta naslov. Dvignil si raven igre, z ekipo res opravljate odlično delo. Igrala sva že veliko dvobojev, tudi finalov, in upam, da bom lahko v naslednjem, če bova spet tekmeca, zmagal. Potrudil se bom, da se bo takrat izšlo bolje," pa je po dvoboju tekmeca pohvalil tudi 27-letni Moskovčan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol