25. 3. 2021, 14:15 | Vir: STA

Janša in Simoniti se bosta udeležila razprave o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta

Thierry Monasse/STA

Premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti se bosta virtualno udeležila razprave o razmerah v Sloveniji, ki jo v petek pripravlja skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, so sporočili iz tiskovne službe Evropskega parlamenta.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG) je na srečanje poleg predsednika vlade in ministra za kulturo povabila tudi varuha človekovih pravic ter predstavnike medijev in civilne družbe.

Razprava bo trajala tri ure, od 13.30 do 16.30, in bo potekala v treh delih

V prvi uri bodo na vrsti odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov.

V drugem delu, ki bo trajal od 14.30 do 15.15, bosta na vrsti varuh človekovih pravic Peter Svetina in vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, ki bo, kot so opozorili na vrhovnem državnem tožilstvu, nastopila kot predstavnica Društva državnih tožilcev Slovenije in ne kot predstavnica vrhovnega državnega tožilstva Slovenije.

Na koncu bosta nastopila premier in minister za kulturo.

Razpravo bo mogoče spremljati v živo. V parlamentu bodo zagotovili tolmačenje za angleški, francoski, slovenski, poljski in grški jezik.

Skupina, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v članicah EU spremlja spoštovanje vrednot EU, zlasti v kontekstu nujnih ukrepov v boju s pandemijo covida-19. Prvo razpravo o Sloveniji je opravila 5. marca.

Nekaj dni zatem je o svobodi medijev v Sloveniji - konkretno o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji - razpravljal tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Skupina ima 14 članov, po dva iz vsake politične skupine Evropskega parlamenta

Med njimi ni nikogar iz Slovenije. Vodi jo evropska poslanka iz Nizozemske iz liberalnih vrst Sophie in 't Veld.

Skupina je Janšo in Simonitija povabila že na prvo razpravo 5. marca, v kateri so sodelovali predstavnik Evropske komisije iz direktorata za temeljne pravice in pravno državo Emmanuel Crabit, direktor CNVOS Goran Forbici, predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, preiskovalni novinar Lenart J. Kučić ter profesor na FDV Marko Milosavljević.

Na prvo vabilo sta premier in minister odgovorila, da bi izmenjava mnenj morala biti javna, v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta in da bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi lahko celovito predstavili vse teme, ki bi jih želeli obravnavati. Obenem je predsednik vlade predlagal, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo opravil 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju.

Po odločitvi, da bo vrh EU ta konec tedna virtualen, so iz premierjevega kabineta sporočili, da sta se predsednik vlade in minister za kulturo opravičila, saj v Bruslju fizično ne bosta prisotna, ter da se bosta pogovora s člani skupine udeležila ob prvi naslednji priložnosti.

V Evropskem parlamentu so nato izpostavili, da premierju in ministru še vedno ponujajo možnost virtualne udeležbe. Danes so iz parlamenta sporočili, da sta udeležbo potrdila. Iz premierjevega kabineta pa potrditve, da se bosta predsednik vlade in minister petkove razprave udeležila, za zdaj še ni.

Za spremljanje razmer v Sloveniji se je skupina odločila po odzivu premierja Janše na članek v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih. Avtorico članka je Janša na Twitterju obtožil, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord