15. 3. 2022, 09:36 | Vir: STA

Janša se bo v Kijevu srečal z Zelenskim

profimedia

Nedvoumna podpora ukrajinski državi

Predsednik vlade, Janez Janša se danes odpravlja v Kijev, kjer se bo skupaj s premierji nekaterih drugih evropskih držav srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom.

Srečanja v Kijevu se bodo po poročanju poljske vlade udeležili premierji Poljske, Češke in Slovenije, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala in Janez Janša.

Obisk, ki ga bodo opravili v vlogi predstavnikov Evropskega sveta, so uskladili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditi nedvoumno podporo celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine, ob tem pa bodo predstavili tudi širok paket podpore za Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo, je poljska vlada zapisala na spletni strani.

Premierjem se bo na obisku pridružil tudi namestnik predsednika poljske vlade in poljski obrambni minister Jaroslaw Kaczynski.

Predsednik slovenske vlade je sicer obisk Ukrajine napovedal že za 24. februarja, a je bil takrat zaradi izbruha vojne obisk prestavljen. V Kijevu sta tedaj obtičala uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta odpotovala v Ukrajino dan pred napovedanim Janševim obiskom. Evakuacija je uspela šele po treh dneh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol