14. 1. 2021, 21:49 | Vir: STA

Janša ne izključuje popolnega zaprtja države, gibanje omejeno na 50 metrov od doma

Nebojša Tejić/STA

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal, da če se število novih dnevnih okužb ne bo umirilo, bo Slovenija prisiljena v popolno zaprtje države. »Čeprav ukrepe vsi sovražimo, bomo prisiljeni v to, če ne želimo, da nam ljudje še naprej umirajo,« je dodal.

Po njegovih besedah bo v primeru popolnega zaprtja države treba zapreti tudi večji del gospodarstva, omejitev gibanja pa bi bila še strožja, in sicer le do lekarne in trgovine ter 50 metrov od doma.

Epidemija še vztraja, do zadostne precepljenosti še več mesecev

Kljub začetku cepljenja epidemija koronavirusa v Sloveniji vztraja. Podatki za sredo sicer kažejo, da je reprodukcijsko število zopet padlo pod ena, vendar pa je odstotek okuženih še vedno visok. Podaljšanje epidemije za 60 dni pomeni, da se bo cepljenje nadaljevalo še daleč v pomladne mesece, preden bo precepljenost zadostna. 

S podaljšanjem epidemije za 60 dni je vlada, kot je dejal vladni govorec za Jelko Kacin, jasno sporočila, da razmere niso rožnate in se bo cepljenje nadaljevalo daleč v pomladne mesece, preden bomo zagotovili zadostno precepljenost.

Porast bolnikov s covidom-19 sicer predstavlja izziv za bolnišnice. Največja težava ostaja pomanjkanje kadra, predvsem za delo v intenzivnih oddelkih, je na novinarski konferenci povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. 

"Podatki o številu covidnih bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju med 1200 in 1300 hospitalizacij," je opozoril.

Ob tem projekcije razvoja epidemije kažejo, da bomo v tretjem valu potrebovali okoli 1500 postelj za covidne bolnike, kar pomeni desetodstotno zvišanje maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi so razpolagali sredi decembra. Napovedal je, da bodo število postelj zviševali glede na potrebe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.