17. 3. 2022, 09:01

Janša o kontroverznem obisku: "Rusija ne bo prišla tako daleč"

Profimedia

Predsednik vlade je bil v središču pozornosti zaradi obiska v Kijevu, zdaj pa je opisal podrobnosti izkušnje. 

Predsednik vlade Janez Janša je sodeloval v intervjuju za BBC World service. Največji del pogovora je bil namenjen obisku predsednika slovenske, češke in poljske vlade v Kijevu.

"Rusija ne bo prišla tako daleč"

Uvodoma je predsednik vlade povedal, da so skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade potovali čez zahoden del države in da je bilo iz vlaka razvidno, da se tudi ta del države ob ukrajinsko poljski meji pripravlja na vojno, čeprav je precej daleč od trenutnih bojišč. "Samo vseeno mislim, da Rusija ne bo prišla tako daleč," je dejal predsednik vlade.

V nadaljevanju je dejal, da so se pogovori z ukrajinskim vodstvom vrteli o pomembnih temah, predvsem o sankcijah, pomoči Ukrajini, vojaški pomoči, o prihodnosti Ukrajine po vojni in o okvirjih za trajen mir.

"Prinesli smo osnutek načrta OECD, kako pomagati Ukrajini po vojni. Načrt je ambiciozno zastavljen, a v tem trenutku je najbolj pomembno, kako pomagati Ukrajini, da se branijo. Šele ob obrambi se bo Rusija pripravljena pogajati," je povedal premier. Dodal je, da je Ukrajini veliko pomoči že bilo ponujene, problem pa je, ker vse obljube še niso bile izpolnjene.

O predsedniku Ukrajine

Na vprašanje, ali je bil Zelenski opogumljajoč oziroma kakšen vtis pušča, je predsednik vlade dejal, da iz lastnih izkušenj ve, kako se človek počuti, ko ne spi dva do tri tedne. "Seveda se čuti utrujenost, a energija je ogromna. Zelenski izžareva odločenost celotnega ukrajinskega naroda, zato ga tudi toliko ljudi podpira," je dejal premier in povedal, da je pretekli teden imel pogovore s celotno opozicijo in celotna opozicija ga podpira.

"Ukrajinska politika je bila pred vojno zelo turbulentna, sedaj pa je zelo strnjena in enotna," je povedal predsednik vlade. "Še nikoli v življenju nisem videl toliko enotnosti tako naroda kot politike," je še dodal premier in poudaril, da Rusija verjetno ni računala na tolikšno enotnost, temveč na to, da se bodo Ukrajinci sprli, "a to se ne dogaja."

Putinova Rusija

Na vprašanje o tem, ali bodo tudi drugi evropski voditelji odpotovali v Ukrajino, je predsednik vlade dejal, da bo tako. "Nekateri celo zelo kmalu," je dejal in dodal, da je to zelo pomembno. "Ko smo vstopili na ukrajinski vlak, sem v očeh zaposlenih na vlaku, videl, kako srečni so, ker nekdo prihaja k njim. Kajti iskreno povedano, v zadnjih treh tednih so lahko spremljali samo to, kako vsi iz drugih držav, kot npr, veleposlaniki, odhajajo. Obrniti moramo trend," je povedal premier.

Na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo z ruskim predsednikom Putinom, ki je v tem trenutku precej osamljen, je predsednik vlade dejal, da so vojaško agresijo na Ukrajino podprle samo štiri članice Združenih narodov, 141 pa jih je bilo proti, kar za Rusijo pomeni velik poraz.

"Kar se tiče prihodnosti gospoda Putina: če se bo pripravljen pogajati, potem bo imel nekaj vpliva na to, kar se bo z njim zgodilo v prihodnosti; če pa se ne bo pripravljen pogajati in bo vojaško poražen, kar je vendarle tudi povsem mogoče, potem pa ne bo mogel sam odločati o svoji prihodnosti," je povedal premier in dodal, da ga "kličemo za pogajalsko mizo."

"Gospod Putin se bo v nekem trenutku moral odločiti, ali bo umaknil ruske vojaške sile iz Ukrajine in s tem, ko se bodo umaknile ruske sile, bodo umaknjene tudi sankcije. Hitrejši kot bo umik ruskih sil iz Ukrajine, hitrejši bo tudi umik sankcij proti Rusiji," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.