6. 5. 2021, 11:19 | Vir: STA

Janša: Od ponedeljka cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let

Nebojša Tejić/STA

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju napovedal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. "Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje," je zapisal premier.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je v sredo sporočil, da ima Slovenija maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je Kacin napovedal še dodatne količine cepiv, zato je vse pozval k odločitvi za cepljenje.

Pojasnil je tudi, da bo lažjemu spremljanju poteka cepljenja po državi namenjena nova aplikacija za naročanje, ki jo bo na današnji novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skladno s trenutno nacionalno strategijo cepljenja poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi cepijo starostno skupino od 50 do 59 let. Kacin v sredo ni razpolagal z informacijo, koliko jih še čaka na cepljenje, je pa postregel s podatkom, da so v tej v starostni skupini od 50 do 54 let cepili 16,3 odstotka oseb, v skupini od 55 od 59 let pa 23,3 odstotka. Skupno je bilo v tej skupini tako cepljenih 70.000 oseb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo skupno doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 449.477 oseb, z dvema odmerkoma pa 228.369.

Za prijavo na cepljenje prek nove aplikacije ne potrebujemo digitalnega potrdila

Po ministrovih besedah želijo namreč možnost prijave in cepljenja omogočiti čim širšemu krogu prebivalstva. "Kljub temu, da ne uveljavljamo dostopa za prijavo preko digitalnega potrdila, pa še vedno zagotavljamo visok nivo varnosti. S samo prijavo namreč ne omogočamo dostopa do zdravstvenih podatkov," je poudaril minister.

Ob prijavi na portalu je treba vnesti enotno matično številko, številko zdravstvenega zavarovanja in številko mobilnega telefona, po izbiri tudi naslov elektronske pošte.

Pri oddaji naročila bo portal ustvaril varnostno kodo za potrditev oddanega naročila, ki bo poslana na mobilno številko, s katero bo posameznik dokončno potrdil svojo prijavo na cepljenje. Ko bo prijava zaključena, bo oseba dobila potrdilo o naročilu in lokacijo cepilnega centra.

Na cepljenje bodo prebivalce prek sms-sporočila pozvali cepilni centri, ko bodo prejeli cepivo

Cepilnega centra prebivalci sami sicer ne bodo mogli izbirati, ta pa bo določen glede na mesto izbranega osebnega zdravnika. Cepilno mesto za tiste, ki zdravnika nimajo, bo izbrano glede na kraj prebivališča oz. sedež delodajalca.

Kot je še izpostavil Poklukar, portal udejanja nacionalno strategijo cepljenja, saj imajo prijavitelji možnost, da ob prijavi opozorijo na to, da so kronični bolniki. Portal bo zagotavljal tudi avtomatski prikaz naročil za druge odmerke cepiv.

Prijavo je mogoče oddati tudi za drugo osebo, na primer za starejšega sorodnika, ki ni vešč digitalnih tehnologij. Tisti, ki bo prijavljal drugo osebo, bo moral to v postopku prijave tudi navesti in podati telefonsko številko. Hkrati lahko po isti poti drugo osebo naroči cepilni center ali osebni zdravnik. Tiste, ki jim ne bo uspelo v celoti izpeljati začetega postopka prijave, bo prek telefonskega klica kontaktiral cepilni center in nato ustrezno uvrstil na seznam.

Z vzpostavijo nove aplikacije so ukinili tudi možnost oddaje interesa za cepljenje na eUpravi

Kot je dejal Poklukar, so prijave že prenesene v novo aplikacijo, pri tem pa so izločili že cepljene osebe. V prihodnjih dneh lahko pričakujejo sms-sporočilo za potrditev njihove mobilne telefonske številke. Tisti, ki niso oddali telefonske številke, bodo prek elektronske pošte pozvani, da to v portalu zVEM še dodajo.

Potrditev interesa teh, ki so se prijavili prek eUprave, je potrebna zato, da bo priznan datum njihove prijave na eUpravi in da bo cepilni center lahko kontaktiral posameznika prek pravilne številke, je pojasnil minister.

Na podlagi podatka o izbranem osebnem zdravniku, ki je shranjen v centralnem registru podatkov o bolnikih, se bo naročilo bolnika prikazovalo članom ekipe izbranega osebnega zdravnika in ekipi cepilnega centra. Tako bodo na lokalnem nivoju odgovorni za izvajanje cepljenja imeli podatke, kdo je prijavljen na cepljenje, hkrati pa se sistem uparja in ne dopušča podvajanj, torej možnosti prijav na več cepilnih mestih hkrati.

Ob opozorilih nekaterih zdravstvenih domov, ki so že vzpostavili svoje informacijske sisteme in opozarjajo na morebitno nezdružljivost z novo aplikacijo, je Poklukar pojasnil, da je predvideno 14-dnevno prehodno obdobje, v katerem bodo sezname poenotili in spravili na isti imenovalec.

Danes in v prihodnjih dneh bodo s cepilnimi centri imeli delovne sestanke za odpravo "ozkih grl"

"Če posamezni center iz kateregakoli razloga ne bo uspel pristopiti k rešitvi, bo zagotavljal uvoz prijav, prejetih iz portala zVEM v svojo rešitev," je še napovedal Poklukar.

Prijavljeni v aplikacijo sicer ne bodo dobili okvirnega termina cepljenja, saj bi to bilo ta trenutek zavajajoče glede na nepredvidljivost dobav, je pa to njihov cilj. Prek portala pa bo možna odpoved prijave na cepljenje.

Od ponedeljka bodo imeli cepilni centri možnost cepiti tudi mlajše od 50 let, še naprej pa bodo obstajale prioritetne skupine. Ljudje iz teh skupin bodo imeli še naprej prednost pri cepljenju, je poudaril.

Spletna prijava upošteva prednostne kriterije vsakega uporabnika in ga v skladu z veljavno strategijo umesti na seznam pri izvajalcu cepljenja, so sporočili tudi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prednostni kriteriji bolnika, ki vplivajo na razporeditev, se bodo določali na podlagi podatkov iz centralnega registra podatkov o pacientih, na podlagi zdravnikove potrditve ali na podlagi vpisa s strani zdravstvenega delavca. Slede velja predvsem v primerih, če bi prebivalec izpolnil naročilo, po tem pa bi njegov zdravnik opazil, da ni označil prednostne kategorije. Kot je pojasnil Poklukar, lahko v tem primeru lahko to dopolni osebni zdravnik.

Minister je zagotovil, da po informacijah, ki jim imajo, v nobenem cepilnem centru nimajo težav, da bi same kapacitete cepljenja povečali za dva do trikrat. Danes se je na Bledu prepričal, da zmorejo na lokalnem nivoju organizirati večja cepljenja, saj so na Bledu danes cepili sedem odstotkov vsega prebivalstva, kar pomeni, da tudi če cepili vse, tudi mlajše od 18 dni, potrebovali zgolj 13 cepilnih dni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.