17. 6. 2020, 17:54 | Vir: STA

Janša opozarja na grožnjo drugega vala epidemije

STA

Premier Janez Janša je opozoril, da grozi drugi val epidemije novega koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. "Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne," je opomnil na Twitterju.

Po umirjanju epidemiološke situacije se v Sloveniji v zadnjih dneh ponovno pojavljajo posamezne okužbe. V ponedeljek so v Sloveniji potrdili okužbo pri treh osebah, v torek so bili pozitivni štirje vzorci, skupno so našteli 1503 potrjene okužbe. V bolnišnici sicer ostaja sedem bolnikov s to boleznijo, od njih eden na oddelku za intenzivno terapijo.

Beovićeva za takojšnjo zaostritev ukrepov na mejah

STA

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili. V večini gre za vnose virusa iz tujine, situacija pa je kar kritična. Zato se bo po njenem mnenju takoj treba lotiti zaostrenih ukrepov na mejah, poročajo mediji.

Primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, po besedah Beovićeve povzroča ravno trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila.

Prav tako bi morali po njenem mnenju za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. V večini primerov gre za države z Balkana, je poročal Radio Slovenija.

Za spletni Večer je Beovićeva situacijo ocenila kot kar kritično. "Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa," je še opozorila.

V ponedeljek so sicer v Sloveniji potrdili okužbo pri treh osebah, v torek so bili pozitivni štirje vzorci.

Krek: NIJZ za razpravo o umestnosti izjem pri uvedbi karantene ob prihodu v državo

STA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je povedal direktor NIJZ Milan Krek.

Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v ali iz Slovenije, tranzite potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji itd.

Krek je pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zabeležili v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva vladni odlok.

Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale.

Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ