16. 3. 2022, 11:25 | Vir: STA

Janša že na Poljskem, z obiskom treh evropskih premierjev v Ukrajini prejeli “močan znak podpore”

STA

Slovenski, poljski in češki premier, ki so včeraj v Kijevu obiskali ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, so se že vrnili na Poljsko.

Premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so varno prispeli iz Kijeva na Poljsko, je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller. Gre za prvi obisk tujih voditeljev od začetka ruskega napada na državo. 

"Poljska, slovenska in češka delegacija so se varno vrnile iz Kijeva na Poljsko," je tvitnil Müller.

Premierji so se v torek v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu od začetka ruske invazije.

Na novinarski konferenci po srečanju so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

Priprave na odpravo v Ukrajino so potekale v veliki tajnosti, javnost pa je o tem izvedela šele včeraj zjutraj, poroča N1. Delegacija je v torek zgodaj zjutraj z vlakom prestopila poljsko-ukrajinsko mejo, okoli 20.30 zvečer pa so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom. Po srečanju je sledila tiskovna konferenca, kjer je Zelenski povedal, da obisk zelo cenijo in ga razumejo kot "močan znak podpore". "S takšnimi zavezniki bomo v tej vojni zmagali," je še poudaril.

Janša je dejal, da Ukrajinci ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali, je dejal. Kot je dodal, se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju. Podprl je tudi status kandidatke za Evropsko unijo za Ukrajino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.