15. 3. 2022, 12:05 | Vir: STA

Z vlakom na poti v Kijev: trije premierji prečkali ukrajinsko mejo

profimedia

Slovenski premier Janez Janša se je s premierjema Češke in Poljske z vlakom odpeljal v oblegani Kijev.

Po poročanju poljskih medijev, je vlak s premierji Poljske, Češke in Slovenije prečkal poljsko-ukrajinsko mejo. Mateusz Morawiecki, Petr Fiala in Janez Janša, ki so na poti v Kijev na pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, so se za obisk Ukrajine dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu.

Delegaciji treh premierjev se je prisružil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. To bodo prvi tuji voditelji, ki bodo po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico.

Namen njihovega obiska Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. V Ukrajini nameravajo predstaviti širok paket podpore Ukrajini in Ukrajincem, so danes danes sporočili tudi iz Janševega kabineta. Premierji bodo Kijev obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili.

Obisk, ki je bil organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, je bil potrjen v ponedeljek zvečer.

Premierji naj bi danes prispeli v ukrajinsko glavno mesto, ki ga še naprej oblega in napada ruska vojska. Iz središča Kijeva so tudi danes poročali o več eksplozijah. Po poročanju tamkajšnje civilne zaščite so ruske sile raketirale štiri stanovanjske stavbe v več okrožjih, pri tem sta umrli najmanj dve osebi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord