4. 11. 2020, 11:48 | Vir: STA

Janša (prehitro) čestital Trumpu, Twitter njegov čivk že opremil z opozorilom

profimedia

Premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je tvitnil Janša. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

Twitter je zatem ob Janševem sporočilu objavil opozorilo "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca."

Twitter

V ZDA še vedno štejejo glasovnice s torkovih predsedniških volitev, tudi v nekaterih državah, ki bodo ključne za zmago. Po dosedanjih rezultatih ima Trump 213 elektorskih glasov, njegov izzivalec Joe Biden pa 238. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov.

Trump je sicer v nagovoru podpornikom že izrazil prepričanje, da bo zmagal. "Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal v Beli hiši. Hkrati je napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasovnic ter demokrate obtožil, da skušajo poneveriti volitve.

Opozoril deležni tudi drugi

Twitterju se je pridružil tudi Facebook


Družbeno omrežje Twitter sporočila, ki pred uradnimi izidi razglašajo zmago republikanca Donalda Trumpa ali demokrata Joeja Bidna v posameznih ameriških zveznih državah, opremlja z opozorili. Podobno je kasneje sporočilo tudi družbeno omrežje Facebook.
 

Tako so denimo ob tvitu, da je Trump zmagal na Floridi, ki je bil objavljen še pred rezultati, pripisali: "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso mogli potrditi izida."

Na Floridi, ki velja za eno ključnih držav na predsedniških volitvah v ZDA, so bili izidi znani šele po objavi omenjenega tvita. Trump je tu osvojil pomembnih 29 elektorskih glasov.

Tudi tvit Trumpovega volilnega štaba, da je sedanji predsednik osvojil Južno Karolino, je družbeno omrežje opremilo s tovrstnim opozorilom. Je pa takrat o Trumpovi zmagi v tej zvezni državi že poročala tudi ameriška tiskovna agencija AP.

Opozorilo si je prislužil tudi predčasen tvit, da je Joe Biden zmagal v Arizoni. V državi, ki prinaša 11 elektorskih glasov, je sicer kasneje res glede na projekcije zmagal Biden.

Dodatno je Twitter je prekril današnji tvit Trumpa o "ukradenih volitvah" z opozorilom, da je "nekaj ali pa vsa vsebina v tem tvitu sporna in bi lahko bila zavajajoča glede volitev ali drugega državljanskega procesa". Za ogled tega tvita je zato potreben še en klik.

Za podoben ukrep se je danes odločil tudi Facebook. Trump je namreč objavo o "ukradenih volitvah" delil tudi preko tega omrežja, Facebook pa je opremil objavo z napisom, da štetje glasov še vedno poteka, in dodal povezavo do zanesljivih informacij o volitvah.

Družbena omrežja so pred tokratnimi ameriškimi predsedniškimi volitvami zaostrila svoja pravila glede objav, ki so povezane z volitvami. S tem so se želela ogniti težavam iz leta 2016, ko so jim očitali širjenje lažnih informacij in dezinformacij.

Medtem na Twitterju

Poleg družabnih omrežij se na lažne in preuranjene informacije odzivajo tudi posamezniki in ... celo podjetja.

Med drugim se je na Trumpovo prezgodnje veselje odzvalo podjetje Ryanair:

"Trumpovo veselje ob prezgodnji zmagi je enako, kot bi se hoteli izkrcati z letala, ki še ni pristalo. Ne priporočamo!"  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord