19. 8. 2020, 16:46 | Vir: STA

Janša: Slovenija podpira demokratične zahteve Belorusov

Zajem zaslona

Prva skrb EU je, da se spoštujejo temeljne pravice in svoboščine beloruskih državljanov, vključno s pravico do svobodnih in poštenih volitev ter samoodločbe o svojih mednarodnih povezavah, je na današnjem virtualnem vrhu EU o razmerah v Belorusiji poudaril premier Janez Janša, so sporočili iz njegovega kabineta.

"Od Rusije zahtevamo priznavanje enakih pravic beloruskemu narodu. Slovenija iz lastnih izkušenj pozna občutke ob ukradenih volitvah in zato še posebej razume in podpira demokratične zahteve Belorusov," je dejal premier.

Kot je poudaril, bi le nove predsedniške volitve ob močni prisotnosti opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) lahko vodile v stabilizacijo države in zagotovile mir. Prav tako se Slovenija strinja, da je treba sankcije skrbno usmeriti tako, da ne bodo prizadele beloruskih državljanov in gospodarstva, pač pa bodo ciljale na odgovorne posameznike v državi, so sporočili iz njegovega kabineta. S tem bo EU po njegovem okrepila podporo beloruski demokraciji, hkrati pa naj se EU tudi zaveže, da bo Belorusiji gospodarsko pomagala po koncu te krize.

Volitve v Belorusiji niso bile niti svobodne niti poštene, so se strinjali voditelji na vrhu, odziv beloruske vlade z uporabo sile pa je nesprejemljiv, zato mora Lukašenkov režim z njim nemudoma prenehati, so sporočili.

Člani Evropskega sveta so se zavzeli za spoštovanje človekovih pravic, temeljno svobodo govora in za pravico do mirnega zbiranja. Beloruske oblasti pa so pozvali, naj izpustijo vse politične pripornike. Voditelji EU so izrazili močno solidarnost z beloruskimi prebivalci in njihovimi zahtevami po spoštovanju človeškega dostojanstva, svobode in demokracije.

Premier Janša je podprl tudi litovsko pobudo o ustanovitvi sklada EU za podporo žrtvam represije v Belorusiji ter idejo komisarja za širitev Oliverja Varhelyja, da EU napoti v Minsk komisijo za ugotavljanje dejstev, so po vrhu sporočili iz njegovega kabineta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.