A.B. | 14. 12. 2021, 10:16

Janša sporočil: V Sloveniji potrdili prvi primer omikrona

Nebojša Tejić/STA

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji seji DZ potrdil, da je omikron že prisoten na slovenskih tleh. Po njegovih besedah naj bi šlo za skupek okužb, ki so ga odkrili v Ljubljani. 

Z današnjim dnem se je Slovenija uvrstila na seznam držav, v katerih so že potrdili prve primere okužb z omikronom. Zaenkrat je znano le to, da so v naši prestolnici odkrili skupek okužb z novim sevom, podrobnosti pa sledijo na današnji novinarski konferenci, na kateri bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec. Po doslej znanih informacijah naj bi omikron potrdili ravno na omenjenem raziskovalnem inštitutu.

V nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, ki je (poleg Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo) pristojna institucija za odkrivanje novih sevov okužb, so namreč za STA pojasnili, da pri njih omikrona zaenkrat niso zabeležili. 

Omikron je najnovejša različica koronavirusne bolezni Covid-19, o njem pa zaenkrat ne vemo čisto vseh podrobnosti. Domnevno naj bi se širil hitreje od preteklih različic, sam potek okužbe pa naj bi bil blažji. Kot smo že pisali, so o prisotnosti novega seva začeli poročati z afriške celine konec letošnjega novembra, prva dva primera okužb pa so pred dobrim tednom potrdili tudi pri naših južnih sosedih Hrvatih. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord