21. 1. 2021, 08:08 | Vir: STA

Janša: Naslednji teden se odpirajo šole in vrtci za najmlajše, smučišča, nekatere trgovine

Nebojša Tejić/STA

V devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtce, je danes sklenila vlada. Gre za regije, ki glede na sprejeti vladni načrt izpolnjujejo pogoje za sproščanje omejitvenih ukrepov, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Šole ostajajo zaprte v Jugovzhodni, Posavski in Goriški regiji.

Šole se torej odpirajo v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji.

V ponedeljek in torek bo potekalo testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, s poukom v šolah in polnim varstvom v vrtcih pa bodo nato začeli v torek, je povedal Janša.

Pouk za učence prvega triletja osnovne šole bo potekal po modelu C. Ta predvideva, da v šole odidejo učenci prvega triletja osnovnih šol, pri čemer je priporočljivo, da se za preprečevanje okužb oddelke razdeli v manjše skupine. V vrtcih bo varstvo otrok potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odpirajo se smučišča, nekatere trgovine

Smučišča se bodo odprla že to soboto, pogoj za njihovo obratovanje pa bo opravljen hitri antigenski test na koronavirus. Ker bodo kapacitete zdravstvenih delavcev v ponedeljek obremenjene s testiranjem šolnikov, so se odločili, da smučišča odprejo dva dni prej in jih s tem razbremenijo, je še pojasnil premier. V ponedeljek se bodo odprle tudi nekatere druge dejavnosti, avtomehanične delavnice in trgovine za otroške artikle, ostale dejavnosti se ne odpirajo, je še dejal Janša.

Vlada je pred časom odločila, da bo ukrepe sproščala glede na število okužb in število hospitaliziranih, pri čemer jih bo sproščala v tistih regijah, ki za to izpolnjujejo pogoje. Pri tem je določila, da lahko prva sproščanja izvedejo, ko preidemo iz črne v rdečo fazo oziroma ko sedemdnevno povprečje okužb v celotni državi pade pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se je zgodilo v torek.

Rdeča faza pomeni:

  • sprostijo se vrtci in 1. triletje OŠ po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente,
  • muzeji, knjižnice, galerije,
  • brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin,
  • avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine (sproščanje po regijah)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord