2. 6. 2021, 12:58 | Vir: STA

Janša: Z madžarsko izposojo cepiva proti covidu-19 lahko računamo na sproščeno poletje

Nebojša Tejić/STA

Slovenija je prevzela 300.000 doz cepiva proti covidu-19, ki ji jih je posodila sosednja Madžarka. Kot je ob slovesni predaji dejal premier Janez Janša, bo Slovenija na ta način do poletja ustavila epidemijo in lahko računamo na sproščeno poletje. "Od danes ni več čakalnih vrst. Cepi se lahko vsak," je dodal.

Sosednja Madžarska je Sloveniji posodila 300.000 doz cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Kot je v današnji izjavi ob predaji cepiva pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bo Slovenija cepivo vrnila predvidoma jeseni ali do konca leta. Tako Janša kot Poklukar sta se zahvalila madžarskemu ministru za znanje zadeve in trgovino Petru Szijjartu za pomoč sosednje države.

"S to izposojo bo Slovenija do poletja ustavila epidemijo in lahko računamo na sproščeno poletje. V kratkem bomo izdali tudi evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo cepljenim, prebolevnikom ali testiranim omogočal prosto gibanje po Evropi. Sporočilo mojim sodržavljanom v tem trenutku je, da moramo biti v naslednjih tednih še vedno previdni, saj je število okužb pri nas še vedno nad evropskim povprečjem," je dejal premier in opomnil, da še vedno veljavni ukrepi za omejitev širjenja okužb lahko preprečijo hujše posledice.

"Pred nami je nekaj tednov tekme s časom, v kateri bomo zmagali s pomočjo dodatnih odmerkov cepiva. Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki se želi prosto gibati in skrbeti za svoje zdravje in zdravje drugih," je še dodal Janša.

Da je v tem trenutku dragocen vsak odmerek cepiva, je poudaril minister za zdravje Poklukar. "Solidarnost je v času epidemije glavno orožje," je dejal in dodal, da je prav na solidarnosti treba graditi skupen boj proti koronavirusu. Solidarnost pa je izpostavil tudi prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. "Ko smo vstopali v EU, smo se za to odločili tudi zato, ker smo si želeli solidarnosti med državami. Tudi cepivo si delimo solidarno. Tiste države, ki imajo v tem trenutku več cepiva, ga delijo. Solidarnost mora biti tudi med nami," je dejal Krek in poudaril, da je cepljenje prihodnost Slovenije, gospodarstva in tudi Evrope.

Da epidemija načenja gospodarstvo in moč vseh držav, cepljenje pa je rešitev, je izpostavil tudi Szijjarto. Kritičen je bil do Bruslja oz. politike EU glede nabave in razdeljevanja cepiv med članicami. "To ni samo politično mnenje, temveč resnica, ki je podkrepljena s številkami," je dejal in izpostavil uspešnost držav, kot so ZDA, Velika Britanija ali Izrael pri cepljenju prebivalstva.

"Madžarska je bila uspešna v boju proti pandemiji in kar se tiče precepljenosti, smo na čelu Evrope. To je zato, ker cepivo za nas ni ideološko ali geopolitično vprašanje. Na cepivo gledamo kot na nekaj, kar pomaga reševati človeška življenja," je dejal Szijjarto.

Po besedah madžarskega zunanjega ministra pa je pandemija novega koronavirusa dala tudi "jasno vedeti, kako smo odvisni od sosedov in kako pomembno je, da si pomagamo. Če so naši sosedje uspešni v boju proti pandemiji, smo uspešni tudi mi. Zato je v našem interesu, da tudi naši sosedje čim hitreje precepijo svoje ljudi". Kot je pojasnil, lahko Madžarska Sloveniji posodi cepivo, ker ga imajo toliko, da lahko cepijo čisto vse, ki so se prijavili na cepljenje.

Spomnil je še na dogovor med Slovenijo in Madžarsko o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju ter povabil vse cepljene državljane Slovenije, da obiščejo Madžarsko.

Janša je danes še izpostavil, da je Slovenija obdana s štirimi prijateljskimi državami, madžarski pa se je zahvalil še za lansko donacijo zaščitne opreme slovenskim bolnišnicam.

Predstavniki ameriškega veleposlaništva v Ljubljani pa so danes v logističnem centru Uprave za zaščito in reševanje v Rojah predali 15 bivalnih in štiri sanitarne kontejnerje ter hladilni kontejner za shranjevanje pokojnih v vrednosti 270.000 evrov, kot pomoč pri soočanju z epidemijo novega koronavirusa. Kot so poudarili na upravi, ta donacija potrjuje izjemno in uspešno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.