8. 11. 2020, 15:59 | Vir: STA

Janša: ZDA so strateški partner Slovenije, ne glede na stranko, ki ji pripada predsednik

Zajem zaslona

Slovenski premier Janez Janša je danes tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose. Gre za zadnjega v vrsti tvitov, s katerimi se je Janša v minulih dneh odzival na dogajanje v ZDA po volitvah, na katerih je bil za zmagovalca razglašen demokrat Joe Biden.

"ZDA so naš strateški partner. Vse @vladaRS, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik #US. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč," je zapisal v današnjem tvitu.

Janša je bil sicer v minulih dneh deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je predčasno aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pripisal zmago. Medtem ko iz sveta po razglasitvi Bidnove zmage na predsedniških volitvah prihajajo čestitke, slovenski premier ostaja zadržan.

Več tujih medijev je komentiralo odziv Janše, ki ga označujejo kot Trumpovega podpornika.

"Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeu Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v Vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump," je v soboto na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR.

Janša je namesto tega napadel medije, je še poročal NPR. Ob tem je povzel Janšev sobotni tvit, v katerem je ta opozoril, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji in ne kak uraden organ, ter da so v vseh državah ZDA s tesnim izidom vložene pritožbe, sodišča pa da niti odločati še niso začela.

Janšo je NPR označil za protiimigrantskega konservativca in populista v slogu podpornikov predsednika Donalda Trumpa in njegovega slogana Naredimo Ameriko spet veliko, ki je prikimal Trumpu, ko je ta predčasno razglasil zmago veliko preden koncem štetja glasov.

Evropski novičarski portal Politico pa je na blogu, na katerem so spremljali ameriške volitve, v zvezi z odzivi na Bidnovo zmago v soboto zapisal, da so slovenski politiki razdeljeni glede tega, kako se odzvati na ameriške volitve. Medtem ko je premier Janša, odločen podpornik Trumpa, podvomil v odločitev medijev, da razglasijo Bidnovo zmago, je predsednik države Borut Pahor Bidnu čestital, so navedli.

Politico je omenil tudi tvit evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je čestital Bidnu za zmago. Ob tem je komentiral, da je najvišje pozicionirani Slovenec v Evropski komisiji skušal popraviti Janševo pro-Trumpovo stališče, ko je v tvitu zapisal, da "kot evropski komisar iz Slovenije" toplo čestita Bidnu za zmago.

V ločenem prispevku Ameriške volitve: evropski zmagovalci in poraženci pa je Politico med poraženci ob britanskem premierju Borisu Johnsonu in madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu omenil tudi premierja Janšo.

"Slovenski premier je kar dobro udaril mimo, ko je Trumpu v sredo čestital za zmago. Seveda, oba imata poseben odnos, saj je Slovenija rojstni kraj (sedaj odhajajoče) prve dame Melanie Trump. Janša meni, da bo Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, bo morala zdaj spremeniti strategijo in se spoprijateljiti z novim predsednikom ZDA," je še zapisal Politico.

Tudi več tujih agencij, med njimi avstrijska APA, francoska AFP, je povzelo Janšev tvit, v katerem je ta kritiziral razglasitev Bidnove zmage.

O odzivih Janše je danes poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je povzela tudi odziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Ta je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da so iz Zagreba že čestitali Bidnu, na novinarsko pripombo, da Janša še ni priznal Bidnove zmage, pa je odvrnil: "To morate vprašati njega". 

Na Janševo tvitanje se je medtem odzval tudi predsednik DZ Igor Zorčič (SMC).

"Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča - torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev - ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je za Televizijo Slovenija po poročanju portala MMC dogajanje komentiral Zorčič.

Dodal je, da v SMC zunanjo politiko razumejo kot dejavnosti in delovanje za uveljavljanje državnih interesov, ne pa za uveljavljanje partikularnih strankarskih interesov. "Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije," je še dejal.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal:

"Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, pa bo zagotovo pokazal čas."

Ob tem je dodal, da razume, da je premier morda razočaran nad končnim razpletom, a da je v demokraciji treba izide sprejet take, kot so, čestitati zmagovalcu in iti dalje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.