24. 4. 2019, 15:06 | Vir: STA

Japonska bo plačala odškodnino žrtvam prisilne sterilizacije

profimedia

 Japonski parlament je danes soglasno sprejel zakonodajo, v skladu s katero bo država žrtvam prisilne sterilizacije duševno bolnih v prejšnjem stoletju plačala odškodnino.

Japonski premier Shinzo Abe se je v imenu vlade opravičil žrtvam in izrazil obžalovanje.
V skladu z zakonom, ki je veljal med letoma 1948 in 1996, so brez privolitve sterilizirali okoli 16.500 ljudi z duševnimi boleznimi in motnjami ter dednimi boleznimi, da bi preprečili rojstvo "manjvrednih" potomcev, poročanje japonske tiskovne agencije Kyodo povzemajo tuje tiskovne agencije. Skupaj je bilo po ocenah japonskega ministrstva za zdravje steriliziranih okoli 25.000 ljudi.

Nova zakonodaja, ki so jo danes sprejeli poslanci, predvideva, da bodo vsaki od žrtev plačali odškodnino v višini 3,2 milijona japonskih jenov oziroma okoli 25.500 evrov.

Po navedbah zagovornikov plačila odškodnine danes določena višina plačila ne ustreza resnosti povzročene škode.

Doslej je tožbe vložilo okoli 20 žrtev prisilne sterilizacije, ki zahtevajo odškodnine v višini do 38 milijonov jenov (okoli 303.000 evrov). Prva sodba bo znana 28. maja. Njihovi odvetniki so še pred sprejetjem zakona, da nezadostna odškodnina ne bo "prava rešitev tega vprašanja".

Abe je v izjavi med svojo turnejo po Evropi poudaril, da njegova vlada o "to vprašanje resno preučuje in se globoko opravičuje žrtvam". Ob tem je izrazil tudi obžalovanje.

Tokio je napovedal takojšnje plačilo odškodnine. Ob tem pa bo vlada verjetno nadaljevala sodne bitke proti žrtvam sterilizacije, ki zahtevajo višje odškodnine, navajajo agencije.

Podobni zakoni o sterilizaciji so veljali tudi v več drugih državah, med drugim na Švedskem in v Nemčiji, ki sta se prav tako opravičili in žrtvam plačali odškodnino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.