1. 3. 2022, 12:12 | Vir: STA

Japonska vlada potrdila kibernetski napad na dobavitelja Toyote

Profimedia

Japonska vlada je danes potrdila, da je do težav dobavitelja delov japonski Toyoti, zaradi katerih je ta avtomobilski velikan danes zaustavil delo v vseh svojih domačih tovarnah, prišlo zaradi kibernetskega napada.

Japonski mediji, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, poročajo, da je bil dobavitelj delov Kojima Industries verjetno napaden z izsiljevalsko programsko opremo. V podjetju so pojasnili, da so v soboto zvečer zaznali sporočilo o grožnji, nato pa so odkrili, da je njihov strežnik okužen z virusom.

Izjavo dobavitelja je posredovala Toyota, saj strežnik Kojime še ne deluje, proizvajalec avtomobilskih delov pa tudi še ne ve, kdaj bo uspel znova vzpostaviti svoj sistem in nadaljevati proizvodnjo, so v podjetju povedali za AFP.

Da je prišlo do kibernetskega napada na Kojimo, je potrdil tudi tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno. Podrobnosti ni želel razkriti, ker preiskava še poteka. Je pa opozoril, da tveganje za kibernetske napade narašča tudi zaradi trenutnega dogajanja v Ukrajini, ki je pod rusko invazijo. Podjetja je zato pozval h krepitvi spletnih varnostnih ukrepov.

Iz Toyote so v ponedeljek sporočili, da bodo morali zaradi okvare sistema pri dobavitelju na Japonskem danes prekiniti delovanje 28 linij v vseh 14 domačih tovarnah. Zaustavitev bo vplivala na proizvodnjo 13.000 vozil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol