25. 5. 2020, 13:08 | Vir: STA

Japonski premier odpravil izredne razmere zaradi koronavirusa

Profimedia

Japonski premier Shinzo Abe je odpravil izredne razmere, uvedene zaradi izbruha novega koronavirusa, še v preostalih delih države, saj je število novih okužb močno upadlo.

"Imeli smo zelo stroge kriterije za odpravo izrednih razmer. Presodili smo, da smo jih izpolnili," je Abe sporočil na novinarski konferenci. Izredne razmere so odpravili šest dni pred njihovih iztekom.

Japonska je bila bistveno manj prizadeta v pandemiji covida-19 kot nekatere evropske države, ZDA, Rusija in Brazilija. V deželi vzhajajočega sonca so potrdili 16.581 primerov okužbe, umrlo je 830 ljudi.

Kljub temu je grozilo, da bo virus ušel nadzoru, zato je premier Abe 7. aprila razglasil izredne razmere v Tokiu in še šestih regijah, nato pa po vsej državi.

Na Japonskem so bile sicer izredne razmere veliko blažje kot v nekaterih evropskih državah in ZDA. Lokalne oblasti so lahko pozvale prebivalce, naj ostanejo doma, podjetja pa, naj ostanejo zaprta. Niso pa mogle prisiliti prebivalcev v to, prav tako za kršitelje niso bile predvidene kazni.

Prebivalci so se v glavnem držali navodil, tako da je število okužb z okoli 700 na dan, kolikor jih je bilo na vrhuncu epidemije, padlo na le nekaj deset na dan.

Japonska vlada je izredne razmere v večjem delu države - v 39 od 47 prefektur - odpravila 14. maja, ob tem pa napovedala, da bo ukrepe v preostalih delih države, med drugim v Tokiu in njegovi okolici, ob ugodni epidemiološki situaciji odpravila še pred njihovim iztekom 31. maja.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel