16. 8. 2020, 11:00 | Vir: STA

Strah je bil upravičen: japonski tanker pred obalo Mauritiusa se je prelomil

profimedia

Japonski tanker, ki je konec julija nasedel pred obalo Mauritiusa, se je v soboto prelomil na pol, so sporočile oblasti te otoške države. Oblasti si prizadevajo z ladje odstraniti še 166 ton nafte, kolikor je je ostalo na tankerju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Stanje ladje MV Wakashio se je poslabšalo v soboto dopoldne po krajevnem času, okoli 16.30 pa se je sprednji del ladje ločil od zadnjega, je sporočil krizni odbor na Mauritiusu.

Tanker je pred obalo Mauritiusa nasedel 25. julija, iz njega pa je začela iztekati nafta, ki je onesnažila koralne grebene, mangrovske gozdove in odmaknjene lagune. Za državo to predstavlja okoljsko katastrofo brez primere.

Iz ladje je po navedbah njenega japonskega upravljavca že izteklo več kot 1000 ton nafte, kar je povzročilo veliko škodo zaščitenim morskim in ribiškim območjem, ki predstavljajo hrbtenico gospodarstva Mauritiusa. Znanstveniki ocenjujejo, da gre za najhujšo ekološko katastrofo na svetu.

Čeprav so večino nafte z ladje izčrpali, je je ostalo še okoli 166 ton. Oblasti si prizadevajo preostalo nafto odstraniti. Odstraniti želijo tudi poškodovano ladjo, a to bi po napovedih lahko trajalo več mesecev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord