4. 9. 2018, 09:58 | Vir: STA

Japonsko je dosegel najmočnejši tajfun v zadnjih 25 letih

profimedia

Japonsko je danes dosegel močan tajfun Jebi, najmočnejši v zadnjega četrt stoletja, je sporočila japonska meteorološka agencija. Oblasti so ukazale preventivno evakuacijo 300.000 ljudi, večinoma v mestu Kobe. Odpovedani so številni leti in vlaki.

Središče tajfuna je okoli poldneva po lokalnem času (okoli 5. ure po srednjeevropskem) doseglo prefekturo Tokushima, kakih 600 kilometrov jugozahodno od Tokia, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V tajfunu veter dosega konstantno hitrost 162 kilometrov na uro, sunki pa celo do 216 kilometrov na uro. Jebi se premika proti severu s hitrostjo okoli 55 kilometrov na uro.

Po ocenah japonskih meteorologov gre za najmočnejši tajfun, ki je dosegel Japonsko od leta 1993, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sicer pa je to že 21. tajfun letošnje sezone.

Tajfun prinaša obilne padavine. V samo eni uri so v kraju Kamikatsu na otoku Shikoku namerili več kot 80 litrov dežja na kvadratni meter. Obilne padavine so napovedane praktično za vso državo.

Tako naj bi v naslednjem dnevu samo v regiji Tokai padlo tudi do 500 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Tokia pa do 400 litrov. To bo zagotovo povzročilo poplave in tudi zemeljske plazove, opozarjajo japonski meteorologi.

Premier Shinzo Abe je prebivalce zlasti zahodne Japonske pozval, naj se zaščitijo. Vetrovi tajfuna so namreč tako močni, da lahko zrušijo tradicionalne lesene hiše, predvsem pa odkrivajo strehe, podirajo drevje in drogove ter nosijo okoli nevarne razbitine.

Oblasti so odredile preventivno evakuacijo okoli 300.000 ljudi, od tega 280.000 v pristaniškem mestu Kobe. Uredili so tudi okoli 1500 zatočišč.

Zaradi tajfuna so odpovedali več kot 600 poletov iz Nagoye in Osake in odpovedali številne vlake, ki so glavno javno prevozno sredstvo na Japonskem. Prekinjene so tudi trajektne povezave. Šole so ostale zaprte.

Zahodno Japonsko je obilno deževje prizadelo že v začetku julija. V poplavah in zemeljskih plazovih je umrlo 226 ljudi, deset pa jih še vedno pogrešajo. Takoj zatem pa je državo prizadel še vročinski val s temperaturami nad 40 stopinj Celzija, ki naj bi zahteval več kot 130 življenj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord