27. 11. 2021, 13:27 | Vir: STA

Javni prevoz v Sloveniji redno uporablja komaj desetina gospodinjstev

profimedia
Javni prevoz v Sloveniji redno uporablja komaj desetina gospodinjstev (foto: profimedia)

Javni potniški prevoz kot ključni način prevoza redno, enkrat do sedemkrat tedensko, uporablja desetina gospodinjstev, medtem ko ga desetina uporablja občasno in 53 odstotkov zelo redko. Takih, ki nikoli ne uporabijo javnega prevoza, je 27 odstotkov gospodinjstev, kaže zadnja raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (Reus).

"Uporaba mestnega in primestnega avtobusa ali vlaka namesto osebnega avtomobila, ki je v slovenskih gospodinjstvih prevladujoče prevozno sredstvo, je pomembna zaradi zmanjšanja vplivov na okolje in vse bolj očitnih podnebnih sprememb. Razpršena poseljenost in dejstvo, da v mnogih primestnih naseljih ni ustreznega javnega prevoza, ter drugi osebni razlogi pa rabi javnega potniškega prevoza niso naklonjeni," so ob tem zapisali v družbi Informa Echo, ki bdi nad raziskavo.

Ob tem so poudarili, da so na okoliščine v posameznih gospodinjstvih in mobilnost članov gospodinjstev lani in letos močno vplivali ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Pri uporabi javnega prevoza so spremembe najbolj očitne pri učencih in študentih, ki so zaradi okoliščin pouk in predavanja v glavnem spremljali od doma oz. na daljavo in so javni prevoz uporabljali le občasno.

Gospodinjstva v večjih mestih javni prevoz uporabljajo pogosteje. V Ljubljani ga redno uporablja 23 odstotkov gospodinjstev, medtem ko ga v Mariboru 15 odstotkov.

Delež gospodinjstev, ki nikoli ne uporabljajo javnega potniškega prevoza, je največji v naseljih z manj kot 2000 prebivalci, kjer je 37-odstoten, oz. v naseljih od 2000 do 10.000 prebivalcev, kjer je 36-odstoten.

Glede na regije je največ gospodinjstev, ki redno uporabljajo javni potniški prevoz, v obalno-kraški regiji, tam javni prevoz redno uporablja 30 odstotkov. Tej sledi osrednjeslovenska regija, kjer redno javni prevoz uporablja 18 odstotkov gospodinjstev. V koroški, posavski in primorsko-notranjski regiji gospodinjstva javnega potniškega prevoza ne uporabljajo redno.

Gospodinjstva uporabljajo javni potniški prevoz za različne namene. 38 odstotkov gospodinjstev ga je nazadnje uporabilo za opravke in nakupe, 24 odstotkov pa za pot na delo. V obeh primerih gre za prevoz znotraj ali zunaj kraja bivanja. 28 odstotkov gospodinjstev je javni prevoz nazadnje uporabilo za izlete, šest odstotkov pa za počitnice v več kot 150 kilometrov oddaljenih krajih.

Letos je le tri odstotke gospodinjstev pod namenom zadnje uporabe javnega prevoza navedlo prevoz v vrtec, šolo in na fakulteto. To po pojasnilih Informe Echo priča zlasti o družbenih spremembah v času pandemije covida-19.

Kot so navedli, je javni potniški prevoz tudi pred pandemijo predstavljal ključni način prevoza za majhen delež gospodinjstev, podatki za obdobje 2010-2017 pa da kažejo pozitiven trend.

Delež gospodinjstev, ki poleg avtomobila dodatno uporabljajo javni prevoz za pot na delo, se je namreč v tem času povečal za 22 odstotnih točk, s šest odstotkov v letu 2010 na 28 odstotkov v letu 2017, oz. za 15 odstotnih točk v primeru poti na delo zunaj kraja bivanja, s šest na 21 odstotkov.

"To pa žal ni dovolj, da bi se učinkovita raba energije povečala v skladu s cilji države," so poudarili v Informi Echo in dodali, da so omejitveni ukrepi v epidemiološko kriznem obdobju v letih 2020 in 2021 dodatno otežili redno uporabo javnega potniškega prevoza.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.