13. 10. 2019, 06:50

Javno pismo skupine Anonymous za Greto Thunberg

profimedia

Pismo je po spletu zaokrožilo že pred dnevi, ker pa v slovenskih medijih zanj ni bilo veliko zanimanja, njegov prevod v nadaljevanju objavljamo vsaj na našem spletnem mestu.

Pisanje, ki je namenjeno priljubljeni in simpatični mladi okoljski aktivistki Greti Thunberg, v prevodu objavljamo v celoti.

Pozdravljeni. To je sporočilo za Greto Thunberg, od Anonymous.

Razumemo in simpatiziramo s tvojo zaskrbljenostjo za okolje in se strinjamo, da gre krivdo za stanje, v katerem je, pripisati najmočnejšim svetovnim korporacijam. Pa vendar. Radi bi te posvarili pred ljudmi, ki so del problema. Ta hip se zdi, da bi jim lahko nasedla. Številni politiki, s katerimi se srečuješ in rokuješ, so namreč močno povezani prav s tistimi industrijami, proti katerim se boriš.

Številne politike, ki jih zagovarjaš, so prav tako dvomljivega slovesa. Verjamemo pa, da imaš za to dober namen. Na primer, višji ogljični davek ne bo imel veliko učinka na industrijo s fosilnimi gorivi, razen da bo nekoliko podražil stroške njihovega posla. Velike korporacije, ki uničujejo naš planet, premorejo ekipe odvetnikov, ki samo čakajo, da se nekje pojavi kakršnakoli obtožba zoper njih. Globe, ki jih morajo plačati, ko kršijo pravila, pa se že sedaj izplačujejo iz posebnih skladov, ki so jih ustanovili s prav tem namenom.

Kazni, davki in regulacije le redko povzročijo, da korporacije spremenijo svoj način delovanja, medtem pa ti isti ukrepi prizadenejo povprečne posameznike, ki niso bili primarna tarča teh ukrepov. To se zgodi zato, ker povprečni človek nima za seboj skupine odvetnikov in rezervnega sklada za poplačilo morebitnih glob.

V primeru ogljičnega davka bi tako povprečen mali človek, ki vozi osebni avtomobil, lahko na koncu potegnil najkrajšo, zelo verjetno pa bi se velike korporacije znale odzvati tako, da bi na koncu po tem modelu zaslužile še več denarja.

Ob tem je pomembno razmisliti tudi o principu tovrstnega monetiziranja problema, saj se ta ne zdi najbolj učinkovit, še posebno v tem primeru ne. Če bi se milijarde dolarjev stekle v državno blagajno kot rezultat nekakšnega zelenega New Deal-a, kaj misliš, da bi se zgodilo potem? Ni videti, da bi obstajal kakšen načrt, kaj storiti s tem denarjem. A tudi, če bi obstajal tak načrt, kdo pravi, da bi se obljubljeno tudi izvršilo?

Na primer, kanadski premier Justin Trudeau, s katerim si se pred kratkim sestala, je najavil, da bi denar, ki je bil zaslužen z naftovodi, porabil tako, da bi ga porabil za saditev novih dreves. To se ne zdi ravno pomenljiva rešitev, še posebno, če o tem povprašaš indijansko skupnost v Kanadi, ki že sedaj ni najbolj navdušena nad aktualno vladno garnituro. Trudeau in kompanija jih bodo še naprej potiskali z zemlje, ki je v njihovi lasti in za katero lepo skrbijo, da bi bilo tako več prostora za ogromne naftovode, ki veliko preradi (in grdo) puščajo. Takšne vrste rešitev ni veliko boljša od ogljičnega davka. Gre za majhen ukrep z zelo verjetnim velikim kontra učinkom, saj se tok denarja preusmeri k tistim, ki temu svetu že zdaj vladajo. Tak ukrep tudi ne naslovi resničnega problema, t.j. kako ljudje ustvarjamo in porabljamo energijo.

Pomembno je tudi povedati, da so okoljski vplivi vojne v pogovorih o rešitvah klimatskih sprememb pogosto pozabljena tema. Vojaške agencije tega sveta je mogoče kriviti za večino onesnaženja na planetu. Vlada Združenih držav Amerike in njene zahodne zaveznice, skupaj z Rusijo in Kitajsko, nosijo odgovornost za to onesnaženje.

Ljudje, ki uničujejo naš planet, imajo imena in naslove, vsak dan jih gledamo na televizijskih poročilih, a jih nihče ne pozove k odgovornosti. Zelo redko se zgodi, da jim družba naloži plačilo denarne kazni. Ta se običajnemu človeku zdi ogromna, a je – glede na njihov zaslužek – zgolj bagatela. Tudi zato se takšne vrste kazni zdijo nesmiselne.

Varovanje okolja je pomembno, a pomembno je tudi, da se ljudem, ki so del problema, ne dovoli nadzirati načina, na katerega bi to lahko rešili. Obstaja namreč možnost, da bi se stanje stvari zato še poslabšalo. Če te torej zares skrbi za prihodnost planeta, bodi izjemno pazljiva, s kom se družiš, vsako rešitev, ki se ti ponudi, pa analiziraj z veliko skrbnosti. Vedi, da si ta trenutek obkrožena z zelo nevarnimi ljudmi, katerih osnovna agenda zagotovo ni blagostanje planeta.

Smo Anonymous!

Smo Legija!

Ne oprostimo!

Ne pozabimo!

Pričakujte nas.

profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord