16. 3. 2020, 13:10 | Vir: STA

Javno življenje zaradi ukrepov proti koronavirusu zastalo po celi Evropi

profimedia
Javno življenje zaradi ukrepov proti koronavirusu zastalo po celi Evropi (foto: profimedia)

Zaradi koronavirusa danes javno življenje ne bo zastalo samo v Sloveniji, ampak tudi po drugih evropskih državah, med drugim v Avstriji. Več evropskih držav bo poostrilo nadzor na svojih mejah oziroma jih bodo zaprle. O odzivu na koronavirus bodo prek videokonference razpravljali voditelji skupine G7.

Številne države v Evropi in svetu so danes še zaostrile ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V najhuje prizadetih evropskih državah Italiji in Španiji velja karantena, v večini držav je strogo omejeno gibanje, javno življenje je zastalo, šole so zaprte.

Sledi pregled trenutno veljavnih ukrepov po državah.

ITALIJA

V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, karantena za vso državo velja od 10. marca. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin.

Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Ukrep bo veljal do najmanj 25. marca.

Oblasti so v nedeljo ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo.

AVSTRIJA

Od danes so v Avstriji v veljavi strogi ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Zaprte so vse trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin, restavracije lahko danes delujejo le omejeno, v torek pa jih bodo povsem zaprli.

Zaprta so podjetja v branžah, ki niso nujne za vsakdanje življenje, prekinjen je pouk v šolah in na univerzah. Zaprta so tudi športna prizorišča in javni parki.

Ljudje lahko dom zapustijo le, če morajo na delo, kupiti hrano ali pomagati drugim. Prepovedano je tudi druženje več kot petih ljudi. Lahko pa Avstrijci še vedno gredo na sprehode v naravo, a le v družbi ljudi, s katerimi živijo v skupnem gospodinjstvu.

MADŽARSKA

Na Madžarskem so zaradi novega koronavirusa v sredo uvedli izredne razmere. Danes so zaprli meje z vsemi sosednjimi državami. Od četrtka so zaprte univerze, od danes tudi vse šole. Vlada je tudi prepovedala prireditve in dogodke v zaprtih prostorih z več kot sto udeleženci ter dogodke na prostem z več kot 500 ljudmi.

HRVAŠKA

Na Hrvaškem so od danes za najmanj 14 dni zaprti vrtci, šole in fakultete. Hrvaška je v nedeljo razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki prihajajo v državo, zavrnjeni na mejnem prehodu, če ne bodo pristali na 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Ta ukrep velja tudi za potnike, ki prihajajo z območja Bele krajine.

ŠPANIJA

V Španiji, ki je druga najhuje prizadeta evropska država v pandemiji koronavirusa, od davi velja karantena, prebivalci pa lahko domove zapuščajo le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin. Za dva tedna so razglasili izredne razmere. Zaprta je večina trgovin, javni potniški promet je močno omejen.

FRANCIJA

V Franciji je v nedeljo začela veljati prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov. Poleg restavracij in kavarn so zaprte tudi trgovine, razen tistih z življenjskimi potrebščinami ter lekarn. Od danes so zaprte tudi vse šole, pouk poteka na daljavo. Cerkve ostajajo odprte, a v njih ni maš.

NEMČIJA

Nemčija je davi uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo in Švico. Mejo naj bi še naprej smeli nemoteno prehajati dnevni migranti. Domov se bodo lahko brez težav vračali tudi Nemci. Prehod čez mejo bo še vedno mogoč za prevoz blaga. Nemška vlada je ob tem vse državljane pozvala, naj ne potujejo v tujino.

Danes so zaradi širjenja koronavirusa v skoraj vseh zveznih deželah zaprli šole.

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je za Bavarsko davi razglasil stanje katastrofe ter odredil nove ukrepe. Za najmanj 14 dni bodo zaprte kinodvorane, gledališča, muzeji. Restavracije so lahko odprte od 6. do 15. ure, v njih pa je lahko hkrati največ 30 ljudi.

SRBIJA

Srbska vlada je uveljavila začasno prepoved vstopa tujcem, ki prihajajo iz Slovenije, Francije, Nemčije, Avstrije, Španije, Grčije in Švice.

ČEŠKA

Na Češkem ljudje ne smejo zapustiti domov, razen če gredo po nakupih hrane, na delo ali za nujne opravke, kot je skrb za družinske člane. Dovoljeni so tudi sprehodi v parkih. Češki državljani tudi ne smejo zapustiti države.

GRČIJA

V Grčiji so poostrili ukrepe v trgovinah. Omejili so število kupcev, ki so lahko hkrati nakupujejo. Vsak kupec mora imeti vsaj deset kvadratnih metrov površine, da bi bila razdalja med njimi zadostna za preprečitev širjenja virusa. Trgovine bodo odprte do 22. ure in tudi ob nedeljah.

NORVEŠKA

Na Norveškem so vsem, ki vstopijo v državo, razen če pridejo iz Finske in Švedske, odredili, da morajo v 14-dnevno samoizolacijo.

S podobnimi ukrepi tudi po svetu:

TURČIJA

Turčija je v soboto prepovedala vstop v državo potnikom iz devetih evropskih držav ter s temi državami prekinila letalske povezave. Letalski in železniški promet je sicer okrnjen po vsej celini, saj prevozniki ukinjajo številne povezave.

AVSTRALIJA

V avstralski zvezni državi Viktorija in ozemlju okoli avstralske prestolnice Canberra so razglasili izredne razmere za najmanj štiri tedne.

ARGENTINA

Argentinski predsednik Alberto Fernandez je v nedeljo sporočil, da bo država za dva tedna zaprla svoje meje.

Skupina G7 z videokonferenco
  • O mednarodnem odzivu na koronavirus bodo danes prek videokonference na izrednem vrhu razpravljali voditelji najrazvitejših držav sveta, združenih v skupini G7. ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija in Japonska bodo skušale uskladiti svoj odziv na širjenje virusa sars-cov-2 na področju zdravstva, financ in raziskav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.