N.Z. | 3. 6. 2020, 15:59

Je video o ponesrečeni aretaciji temnopoltega FBI agenta resničen?

profimedia

Po družabnih omrežjih se je viralno razširil posnetek, na katerem slokega temnopoltega moškega aretirata belopolta policista. Video postane zanimiv v trenutku, ko se izkaže, da je aretirani (zdi se, kot da je pridržan brez razloga) v resnici FBI agent.

Kaj je o posnetku nazadnje ugotovila ekipa pri Snopes, ki preverja resničnost navedb v medijskih objavah in na družbenih omrežjih?

Tokrat je bila njihova odločitev:

Objava je postavljena v napačen kontekst.

Naj spomnimo:

  • V mesecu maju so se po ZDA razplamteli protesti, ki jih je podžgalo policijsko nasilje, zaradi katerega je umrl 46-letni George Floyd. Splet so nato preplavili videi in fotografije tega in podobnih dogodkov iz preteklosti. Eden od takšnih posnetkov je bil v mnoštvu objavljenih tudi omenjeni. Posnetek, za katerega se je že izkazalo, da je resničen, pa je bil poobjavljen z Instagrama na Twitterju z napačnim komentarjem. Komentator je namreč trdil, da 'sta bela policista poskušala aretirati temnopoltega mladega moškega, za katerega pa naj bi se kasneje izkazalo, da je agent ameriške zvezno varnostno-policijske organizacije FBI', kar so nepozorni mediji kasneje množično povzemali (skupaj s številnimi drugimi fotografijami in posnetki, ki so nastali v drugačnih okoliščinah, kot je bilo to predstavljeno na Twitterju).

Pa resnica?

Video v resnici ne prikazuje aretacije agenta FBI, temveč 'srečanje policistov s temnopoltim moškim' v Rochesterju (Minnesota), ki ni v ničemer povezano z aktulanimi protesti. Video, ki je nastal že leta 2019, je bil prvotno objavljen 31. maja letos na Instagramu. Objavil pa ga je uporabnik @thisisnike1.

Povezava s protersti je nastala naknadno in jo gre v prvi vrsti pripisati predvsem času objave.

V YouTube verziji taistega videa so stvari še nekoliko bolj jasne, saj se tam jasno sliši, da mladec policistom predstavlja enostavno kot 'temnopolti moški'' (ali: black man).

Profil @thisisnike1, ki je omenjeni video kot prvi objavil, je bil tisti, ki je (domnevno) v šali namignil, da 'bi takole lahko bila videti tudi aretacija FBI agenta'. Video so s to opazko nato množično delili milijoni. Na Snopes so z @thisisnike1 sicer skušali navezati stik, a za podrobnejše informacije o videu do danes še ni bil na voljo.