3. 4. 2022, 08:18 | Vir: STA

Je Vučićeva zmaga res tako neizbežna?

Aleksandar Vučić

Profimedia

V Srbiji hkrati potekajo predsedniške in parlamentarne volitve, pa tudi lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah. Je to preveč za en sam volilni dan?

V državi s 6,5 milijona volilnimi upravičenci presenečenj sicer ni pričakovati, favorita za zmago sta trenutni srbski predsednik Aleksandar Vučić in njegova Srbska napredna stranka (SNS).

Za Vučića bi bil to drugi predsedniški mandat, prvega je pred petimi leti dobil s 55 odstotki glasov. Njegova stranka SNS pa je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

Po anketah sodeč bi lahko Vučić na tokratnih volitvah dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago že v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, njegov najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije. Zadnje ankete mu sicer pripisujejo le okoli 19 odstotkov glasov.

Tudi Vučićevi stranki SNS in njenim koalicijskim partnerjem ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov, medtem ko se opozicijskim socialistom obeta komaj nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.

Vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Združeni za zmago Srbije, sestavljajo Stranka svobode in pravice Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca ter nekaj mestnih gibanj in sindikatov. Ankete kažejo, da bi opozicijska koalicija lahko dobila okoli 14 odstotkov glasov, sami pa verjamejo, da lahko osvojijo tudi večino v beograjski skupščini.

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko glede na ankete prišlo še pet ali šest strank in koalicij.

Zadnje parlamentarne volitve so v Srbiji potekale pred dvema letoma, a so jih takrat glavne opozicijske stranke bojkotirale, kar je omogočilo prepričljivo zmago strank koalicije. Vučićeva SNS je dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32 sedežev.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ