19. 3. 2021, 12:55 | Vir: STA

Jens Spahn opozoril, da v Nemčiji cepljenje ne bo ustavilo tretjega vala epidemije

profimedia

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes opozoril, da tretjega vala pandemije covida-19 v Nemčiji samo cepljenje ne bo zaustavilo. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha se število novih okužb v državi ponovno povečuje eksponentno.

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenem zaustavili tretji val. Tudi če bodo dobave cepiv zanesljive, bo trajalo še nekaj tednov, da bi v celoti cepili vse rizične skupine," je opozoril nemški minister za zdravje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati je Spahn napovedal, da povečanje števila novih okužb pomeni, da bi lahko ponovno uvedli strogo zaprtje države.

Nemški Inštitut Roberta Kocha je ob tem ločeno ocenil, da število novih okužb v Nemčiji ponovno eksponentno narašča.

"Infekcijsko dogajanje je pridobilo dinamiko," je danes dejal namestnik direktorja inštituta Lars Schaade. Zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa B.1.1.7, ki v Nemčiji sedaj prevladuje v treh četrtinah primerih, je tudi ocenil, da Nemčijo "žal čakajo težki tedni". Poslabšanje razmer je po njegovih besedah še vedno mogoče zastaviti s spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov za zajezitev okužbe.

Sodržavljane je Schaade zaprosil, naj veliko noč preživijo samo v najožjem družinskem krogu ter se odpovedo potovanjem doma in v tujini. "Mobilnosti in stiki podpihujejo pandemijo," je še dejal.

Po današnjih podatkih RKI se je število novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh v Nemčiji zelo povečalo. Sedemdnevna incidenca je trenutno 95,6; v sredo je bila 86,2.

V zadnjih 24 urah so sicer v Nemčiji potrdili 17.482 novih okužb, kar je približno 5000 več kot pred tednom dni. V zadnjih 24 urah je umrlo 226 covidnih bolnikov. Pred natanko tednom dni so potrdili 12.834 novih okužb, umrlo je 252 covidnih bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.