29. 1. 2019, 19:16 | Vir: STA

Jesenice: Po požaru v bolnišnici, ki je terjal dve žrtvi, na delu preiskovalci

Tinkara Zupan/STA

Požar, ki je popoldne izbruhnil v jeseniški bolnišnici in v katerem sta umrla dva moška, je pogašen. Na delu so požarni inšpektor in kriminalistična policija, ki bodo preiskali, kako se je to lahko zgodilo, je v današnji izjavi po obisku bolnišnice dejal minister za zdravje Samo Fakin. Po neuradnih informacijah naj bi požar zanetil bolnik.

V požaru sta umrla dva moška, še tretjega so zaradi hudih poškodb prepeljali v intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je še dodal Fakin, ki je ob tem izrekel sožalje svojcem umrlih.

Minister pohvalil osebje bolnišnice

Izrekel je pohvalo ekipi bolnišnice, ki je "kljub izjemno toksičnemu okolju evakuirala bolnike". Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je okoli 30 oseb, med katerimi so bili obiskovalci bolnišnice, zaposleni v bolnišnici in policisti, ki so pomagali pri evakuaciji, zaradi težav, povezanih s požarom, iskalo zdravniško pomoč. Fakin je pojasnil, da na srečo nimajo resnejših težav.

Prav zaposleni v bolnišnici so še pred prihodom gasilcev začeli z evakuacijo bolnikov iz zgornjih dveh etaž bolnišnice. V času požara so iz zgornjih dveh etaž evakuirali 50 bolnikov.

Zagorelo je v tretjem nadstropju, na oddelku za zdravstveno nego, v višjih nadstropjih sta med drugim pediatrični in ginekološki oddelek. Kot je v izjavi medijem po ministrovem obisku povedal direktor bolnišnice Janez Poklukar, so medtem že vrnili bolnike na pediatrični oddelek, kmalu se bodo lahko vrnili tudi na ginekološki oddelek.

Bolnišnica je tako spet odprta. Kljub temu pa je Poklukar tiste nosečnice z Gorenjske, ki bi v kratkem morale roditi, pozval, naj namesto na Jesenice gredo raje v kranjsko porodnišnico. Kot je izpostavil, so jim pomoč takoj po požaru ponudile Psihiatrična bolnica Begunje, Klinika Golnik ter UKC Ljubljana, pomagali so jim tudi sodelavci iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Oddelek za zdravstveno nego, kjer je zagorelo, za zdaj ostaja zaprt zaradi kriminalistične preiskave, zatem bo potreben tudi prenove, je še povedal Poklukar.

"Ta trenutek v bolnišnici zaključujemo s kriznim managementom. Obvladali smo krizne razmere, z jutrišnjim dnem bomo uredili, da bo vse teklo normalno," je še dodal Poklukar in ob tem pojasnil, da bodo bolnike z negovalnega oddelka prerazporedili na druge oddelke.

Treba je počakati na izsledke preiskave

O vzrokih za izbruh požara minister in direktor bolnišnice nista želela govoriti, oba sta poudarila, da bo treba počakati na izsledke policijske in inšpekcijske preiskave.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je ob tem pojasnil, da kriminalisti in kriminalistični tehniki že opravljajo ogled kraja požara. "O vzrokih in vseh ostalih okoliščinah je trenutno še prezgodaj govoriti. Ko bo končana kriminalistična preiskava, ki lahko v tako obsežnih in zahtevnih primerih traja dlje časa, pa bomo javnost seznanili z ugotovitvami," je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.