16. 1. 2008, 23:08 | Vir: Playboy

JET - set

Dobrodošli na krovu: prestižno opremljen, vrhunske tehnologije poln zasebni reaktivec vas čaka na Brniku, v Mariboru ali Portorožu. Motorji so ogreti in pripravljen je, da vas ponese, kamor si zaželite.

Dolgonoga lepotica se zazre v vas. »Bodi moj princ,« ji piše v teh seksi očeh in še nekaj več se skriva v njenih modrih tolmunih ... Avgustovsko sobotno jutro je povsem netipično. Zunaj je temno in dežuje. Ni težav! Na hitro preskenirate internetni kanal z vremenskimi novicami in že slalomirate skozi dežne kapljice proti letališču. Pred letalskimi stopnicami vržete ključe mehaniku,

ki je pravkar pripravil vaše letalo za polet, in čez dve kratki urici (zlasti še, če se vmes vpišete v »mile high club« - V klub »miles high« se lahko vpišejo tisti, ki so že seksali v letalu, in to med letom, seveda. Prva moderna članica kluba je bila Sylvia Kristel v Emanuelle, če pa se vam redna potniška linija za kaj takega zdi premalo udobna, pokukajte na: http://www.privatejetcharters.com/MileHighClubMain.html.) majhen oblaček dima izpod koles naznani, da ste pristali v Barceloni. Najeta limuzina že čaka s prijetno ohlajeno kabino in kmalu sedite v eni od prijetnih gostilnic nedaleč proč od Ramble. Naslednje jutro še skok v Dalijev muzej v Figuerasu. Vikend je popoln. Njen pogled pritrjuje: »Ti si moj princ!«

Ste že od malega želeli leteti, pa znorite vsakič, ko letite prek luže in morate sezuvati čevlje, dolgo stati v vrsti in odgovarjati na neumna vprašanja varnostnih uslužbencev, ki so videti takšni, kot da ne bi mogli obvarovati niti črede ovac? Edina rešitev je, da kupite svoj lastni avion ali pa ga najamete. Letalska industrija iz hangarjev pošilja vedno nove modele, ki so hitrejši, udobnejši in letijo više kot kadarkoli prej. Modele, ki ponujajo več udobja, kot si je bilo pred nekaj leti sploh mogoče predstavljali. Velikanska francoska postelja? Seveda. Internet v letalu? Jasno! Kopalnica s prho? Normalno. Zlate pipe? No ja, samo če ste brunejski sultan.

Zasebna letala so izjemno pripravna. Z njimi lahko letite na majhna letališča, kar je kot nalašč za tiste, ki ne želijo preživeti polovice počitnic v vrstah na letališču. Notranja oprema in udobje v najbolj razkošnih primerkih se lahko brez težav kosajo s prestižnimi hoteli, kar pa se varnosti tiče, statistika še vedno velja: vožnja z letalom, pa čeprav v Avstralijo, je varnejša od hitrega skoka z avtomobilom po kruh.

Na naslednjih straneh smo samo za vas zbrali najbolj izjemne primerke zasebnih letal – z nekaterimi lahko brez postanka letite iz Ljubljane v Los Angeles, in to na 15 tisoč metrih – daleč nad turbulencami in običajnim letalskim prometom. Na tolikšni višini lahko skozi okno celo vidite ukrivljenost Zemlje.

Če vas bo pred nakupom prestrašila cena – letala je seveda mogoče tudi najeti. Cene najema so odvisne od oddaljenosti cilja, trajanja leta in različnih drugih dejavnikov, ampak reaktivci so pri nas na voljo že za nekaj več kot 400 tisoč tolarjev na uro.

Jutranji žarki so se z barcelonskih ulic prikradli v vašo sobo in ona zaprede v vašem objemu: »Veš, kaj bi rada? Sprehodila bi se po Elizejskih poljanah.« Vozi miško, za Pariz!

Boeing business jet

Boeingov zasebni reaktivec je pravzaprav »osebna« različica njihovega modela 737. Je največje zasebno letalo, ki ga lahko kupite ali najamete (če seveda ne upoštevate ekscentrikov, kot je brunejski sultan). Na njegovih 80 kvadratnih metrov površine bi spravili trisobno stanovanje – ki leti! No, s 44,5 milijona je nekoliko dražji, povrh vsega pa ta cena velja za »tretjo gradbeno fazo« – letalo je znotraj popolnoma golo, brez opreme. Kupci imajo tako priložnost, da si ga prilagodijo po svojih željah.

Če imate podobne želje kot francoski modni magnat Georges Marciano, ki je ustvaril znamko Guess, boste za notranjo dekoracijo (zamislil si jo je sam) porabili še 11 milijonov dolarjev. Za ta denar dobite dišeče usnje, eksotični les, dva ločena avdiosistema, tri 42-palčne televizijske zaslone LCD, celo vrsto zof in foteljev, dve zložljivi postelji in zakonsko posteljo v spalnici, oblečeno v Hermesovo posteljnino. Hm, se sliši mamljivo?

Ni težav, njegovo letalo je na voljo za dva milijona tolarjev na uro (+ 1 818 989 2900), caipirinhe, ki jih boste spili med dobrih deset ur trajajočim poletom proti Braziliji, pa so zastonj. Cena vključuje tri stevardese in tri pilote ter hrano po vaši želji. S seboj lahko vzamete še osem prijateljev – igračka je namreč opremljena tako, da sprejme devet potnikov, sicer pa jih lahko – glede na konfiguracijo – v BBJ-ju leti do 60.

Dassault falcon 900EX

To je tisto letalo, ki bi zdaj prevažalo slovenske politike, če ne bi javnost dvignila glasu. Vaš zasebni račun pa nikogar ne briga, in če je na njem 34,65 milijona dolarjev, boste lahko s tem francoskim ptičem pozimi pristali na letališču v Aspnu, skritem med hribi, medtem ko morajo veliki ptiči na tla v Denverju. Falcon ima korenine v vojaških reaktivcih.

Čeprav je kabina bolj utesnjena od tiste v BBJ-ju, bi se lahko po njej brez težav sprehajala Claudia Schiffer v Manoloblahnikovih čevljih z vrtoglavo peto, ne da bi se dotikala stropa z glavo. Osebnemu okusu je možno prilagoditi vse, od zunanje barve do umivalnika. Z doletom 4500 milj vas falcon brez postanka ponese prek luže, z okretnostjo pa se dobro znajde tudi med številnimi grškimi otoki, kjer so velika potniška letala preokorna. Vaš je lahko tudi za 780 tisoČ tolarjev na uro (Elite Aviation).

Gulfstream G550

Gulfstream je eno najbolj znanih imen med poslovnimi letali. Nekakšen bentley pač. Med lastniki Gulfstreamov so Steve Jobs, Michael Schumacher in Mark Cuban. Poln je bombončkov, ki bodo razveselili vašega pilota (nekaj v zvezi s tem, da vidi skozi oblake), ampak bodimo pošteni: zanima vas, ali vam ga bodo kolegi zavidali in ali se bodo dekletom iskrile oči. Jasno! Letalo je kul za desetko, z doletom 6750 milj in najvišjo možno višino leta nad 15 kilometri pa je skoraj vesoljska ladja.

Okrog sveta lahko letite z enim samim postankom, povrh vsega še zelo hitro (950 km/h). V kabini, ki jo je mogoče opremiti popolnoma po svojem okusu (npr. z ločeno spalnico, kuhinjo in kopalnico), je sicer prostora za 19 potnikov in za zadnji dosežek avdio-videotehnike. Odločitev je vaša: najem za 1.600.000 tolarjev na uro (bluestarjets.com) ali nakup za 45,75 milijona dolarjev (gulfstream.com)?

V Sloveniji

Letala je mogoče najeti tudi pri nas. Ponudnikov je več, od podjetij, ki imajo majhna propelerska letala, pa do tistih, ki imajo v ponudbi poslovne reaktivce.

Preverite:

Gio (www.gioaviation.com)

Linxair (www.linxair.si)

Air Sierra (www.airsierra.si)

Cene za najem so odvisne od vrste letala, cilja, časa …, ampak na splošno se začnejo tam pri 400 tisočakih na uro.

TEKST: Jason Harper

FOTO: Richard Izui

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.